0

Tabura geri dönüyoruz.

0 0
paylaş
0

Anlatsana Biraz

0 0
paylaş
0

Hayır söyle bakalım

0 0
paylaş
0

Tam iyileşmiş insanlara deniyor herhalde bilmiyorum ki

0 0
paylaş
0

Çanakkale savaşında tedavisi biten askerleri tekrar tabura gönderirlermiş savaşması için ve o askerlere taburcu denirmiş oradan kalmış bu sözcük @oguzhanbalic

0 0
paylaş
0

Ben biliyorum dün okumuştum face de denk gelince.

0 0
paylaş
0

Daha bugün okudum.

0 0
paylaş
0

Bilmiyorum anlatır mısınız ? Öğrenelim

0 0
paylaş
0

TABURCU niye denir ?
İşte size ‘’taburcu’’luğun hikayesi…

Neden Türk hekimleri hastalarını iyileştirdikten sonra ‘’taburcu’’ ederler; ‘’gitsin’’, ‘’evci’’ gibi kelimeler kullanmazlar, hiç aklınıza geldi mi? Taburcu kelimesinin çok hüzünlü bir hikayesi vardır aslında. Bakın anlatayım dilim döndüğünce…
Özellikle 1. Dünya ve Çanakkale Savaşı sırasında ülkenin tıp eğitimi veren tek kurumu Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane, hocalarını, öğrencilerini cepheye yolluyor, eğitime ara vermek zorunda kalıyor, binası ise tamamen hastaneye dönüşüyordu. Sadece cephede savaşmakla kalmıyor, savaş olmadığında ya da geride kalan kıdemsiz tıbbiyeliler, direnişte bizzat çalışıyorlardı. İzmir’in işgalinin üç gün sonrası, 18 Mayıs 1919’da, okulda hararetli, hüzünlü konuşmaların yapıldığı, hemen direniş gruplarının örgütlendiği bilinir.

Daha çok bahsedilecek olay, anlatılacak konu var ancak, söylemek istediğim şudur;

Ülkede herkes askerdir, eli silah tutan tüm erkekler savaştadır. Gerçek kurumsal düzeyde tek hastane vardır, ülkenin her yanındaki cephelerde tüm hekimler subaydır, askerdir. Yaralılar iyileştirilir, komutan hastalarını, askerlerini dolaşır. Hastanede, kışlada, revirde, cephede çadırda, savaşta. Tabip subay, iyileşenleri, tekrar silah tutabilecekleri savaşa, taburuna yollar, ‘’taburcu’’ eder. Başka hiçbir milletin, ülkenin hastanesinde, hastalar iyileştiklerinde ‘’taburuna yollanmaz, taburcu’’ edilmez. Bazı değerleri, yaşamının içine böylesine sindirmiş başka bir millet yoktur. Başkalarını bilmem ama, taburcu ettiğim her hastada, göğsümün ağlamaklı kabarması bundandır. Ordusunu, askerini, bağımsızlık mücadelesini, Gazi Mustafa Kemal’ini, silah arkadaşlarını, tüm aziz şehitlerini, yaşamına böyle sindiren başka bir millet yoktur. Bazı olguların farkında olmasak da her zaman, sonsuza kadar bizimle yaşayacaklar…
“Büyük Türk Atatürk” sayfasından alınmıştır.

0

Ben de inst'da okudum, öğrendim az önce. Daha önce hiç dikkatimi çekmemişti.

0

Hastaneden

0 0
paylaş
0

Hayir bilmiyorum.

0 0
paylaş
0

Savaş yıllarına dayanır. hastanelerde iyileşen askerlerin taburlarını dönmeleri mânâsına gelir

0 0
paylaş
0

Kurtuluş Savaşı nda yaralanan asker tedavi sonrası eğer savaşacak durumdaysa tekrar tabura gönderilirdi. Ve onlara taburcu denirdi.

0 0
paylaş
0

Kardeş sen söylemişsin

0 0
paylaş
0

hastaneden çıkmak

0 0
paylaş
0

İyi oldun defol gibi bişey

0 0
paylaş
0

Heryerden gelir

0 0
paylaş
0

Taburcu Olmak deyimi Çanakkale Savaşından gelir o zamanda yaralanan askerler sağlığına kavuşup iyileşince tekrar tabura dönerlermiş asker azlığından dolayı bu durumada taburcu denilir yani bu zamanda aslında taburcu kelimesi evci kelimesi gibi kullanılıyor taburcu kelimesi atalarımızdan bize kalmıştır yanı kısaca tabura deri gittikleri için taburcu kavramı ortaya çıkmış ve halen kullanılmaktadır... İyi günler

0 0
paylaş
0

Bu kelimenin anlamını bilmiyordum şuan öğrenmiş oldum. Bu konuda bilgi veren @mrserway adlı arkadaşa teşekkür ederim. Yeni bir şey öğrenmiş oldum.

0 0
paylaş
0

Taburcu olmak kelimesi tarihimizden gelir.1.Dünya savaşında ve Çanakkale savaşında askerlerin yaraları iyileştiklerinde tekrar taburlarına dönerlermiş.Günümüzde de hastalar iyileştiklerinde evlerine dönerler yani taburcu olurlar.

0 0
paylaş
0

hastaneden çıkması kararlaştırılmış hasta anlamına gelen taburcu kelimesi , çanakkale savaşında iyileşen askerlerimizin taburuna geri dönmesi anlamında kullanılır. zamanla bu kelime taburcu olarak dilimize yerleşmiştir.

0 0
paylaş
0

Taburcu kelimesinin anlamı hasta olan kişinin hastamedeki tedavisinin bitip hastaneden çıkışına taburcu denir.Örnek olarak hasta bugün taburcu edilecek verilebilir.

0 0
paylaş
0

Hastanede belli bir süre kaldıktan sonra, doktorumuzun izin vermesi halinde hastane çıkışımızın yapılmasın ‘Taburcu’ denir. Başka anlamları da olabilir ancak sadece bunu biliyorum.

0

Kurtuluş savaşı yıllarında cephede savaşan askerler yaralandığı zaman tedavi görür ve iyileştiği zaman evine değil de görevli olduğu tabur'a geri dönerdi, bu yüzden iyileşen askerlere, "taburcu" denirdi.

0 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.