+3

Sizce yaratılış hikayesindeki şeytan karakteri insana boyun eğmemekte haklı olabilir mi?

Boyun eğmeyen ve emre direkt itaat etmeyen şeyin özgür iradesi var demektir. Meleklerin normalde özgür iradesi olmaz. İnsanı melekten ayıran temel özellik budur. Peki sizce şeytanın "Ben ondan önce yaratıldım. Ayrıca ben ondan üstün bi yapı taşıyla üretildim. Sana boyun eğerim ama insana eğmem!" demesinde haklılık payı olabilir mi. Her şeye empati kuran insan bu konuda ne düşünüyor yorumlarınızı alalım.

3 0
10 yanıt   -  
+1

şeytan insana eğilmeye itiraz etmemiştir ilk insan ADEM'E secde etmemiştir sebebi ise o topraktan ben ateşten yaratıldım üstün olmam gerekir demiştir ben ondan önce yaratıldım dememiştir fakat şeytan kötü bir melek olmak istediği için ALLAH onu kötü bir melek yapmıştır yaratılış hikayesi kendiliğinden gelişmiştir yanlış bilgiler biliyorsun araştır derim :)

1 0
paylaş
2 yorum
+1

HZ. Adem'i bu Dünyadaki günümüz insanlarıyla karıştırma. Onun ki tamamen kıskançlık

1 0
paylaş
1 yorum
0

Peki sence meleğin böyle özgürce karşı çıkabilme durumu varsa hala o zamandan şimdiye Allah'a hizmet eden meleklerden bazılarıda içten içe şeytanı haklı bulmuş ama korkudan ses etmemiş olabilirler mi?

+1

Bizler yorum yaparken bile korkuyoruz, bunlar yazılan yorumlarda belli zaten.. Öncelikle böyle bir soru sorduğunuz için tebrik ediyorum sizi.. Melekler ve şeytanlar üzerinden gidecek olursak, yaratılışlarına dokunalım.. Melekler nurdan yaratıldı, şeytan ateşten, insan topraktan. Şeytan da bir melekti demek doğru değildir. Şeytan cinler gibi yaratılmıştır. Melekler gibi değildir.. Bu ayete Rahman suresinden ulaşabilirsiniz.. Meleklerle bir düşünüldüğü için yorum yapmak kısıtlı oluyor ve sorular oluşuyor kafada bu çok normal. Cinler ateşten yaratılmıştır. Tıpkı ismine ''Şeytan'' dediğimiz varlık gibi. Cinlerde de din seçimi vardır, iyi, kötü vardır. Nefisleri vardır, onlarda doğar, büyür, evlenir,ölür. Sadece boyut farkı vardır aramızda..
İtaat etmemekte haklı mı sorusuna gelecek olursak.. Aslında insan oğlunda nefis olduğuna bilen bir şeytandan bahsediyoruz. Sana benim gibi itaat etmeyecekler, seni benim kadar sevemeyecekler, seni hiç olmadık konumlara koyacaklar diye bir sevgi kıskançlığına bürünüyor. Allah ise bizleri üstün kıldığı için nefsi olan şeytanda bunu kötü bir kine ve kıskançlığa bürüyor. Çünkü nefsi var tıpkı bizler gibi..
Örneğin düşünsenize eşinizi ele alalım, çok seviyorsunuz, tüm fedakarlıkları yapıyorsunuz ama o alıp başka bir kadın ya da erkek getiriyor sizden çok genç, güzel ya da yakışlıklı.. Onu sevginizden dolayı kıskanırsınız ilk duygu bu olur. Ama sonra bu duygu kine ve kıskançlığa dönüşür..
Tabii ki burada anlatmak biraz daha kısıtlı oluyor. Din konusu çok derindir. Tek kafayla gidilmez. Mutlaka başka kaynaklar okunmalıdır. Sadece tek tefsir değil bir çok kişiden farklı tefsirler okunmalıdır.

1 0
paylaş
3 yorum
+1

Şeytanda bir melekti, Günaha girmiş bir insan tövbe ederse bağışlanabilir, ancak o tövbe etmek yerine bile isteye kıyamate kadar insanları günaha sokmayı tercih etmiştir bu kibirdir ve onu haklı yapmaz

1 0
paylaş
0

Ben şeytanın insan boyun egdini görmedim o sadece saldırı öncesi pusudur ama insan şeytana boyun egiyor

0 0
paylaş
0

Hayır şeytan Hz .Adem e ve Allah(cc) itaat etmeyerek cennetten konulmuştur aslında meleklerin hocası seytandir

0 0
paylaş
0

Biz Âdemoğullar topraktan yaratılmısiz ateşten yaratılan bir melek olan şeytan topraktan yaratılan lara boyun eğmemesi Allahu teala ya karşı gelmiş ve bunu hic bir hakli yani yoktur çünkü herşeyin sahibi olan Allah tir. Şeytana uymak da Allahu teala ya karşı gelmek oluyor oysaki bizi şeytan değil Allah cc. Yaratmıştır bizim onun verdiği emirleri ve yasaklarini uymak ve hayatımızı ona gore yasamaliyiz.

0 0
paylaş
0

Şeytana söylememişler Toprak ateşi söndürür diye.
Kibir ne fena şeydir.

0 0
paylaş
0

Asla haklı değildir

0 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.