0

Ben bu durumu tamamen padişahların yetersizliğine bağlıyorum. Ne zaman ki şehzadelerin sancaklara gönderilmesine son verildi işte fiilen olmasa da bir çöküş süreci başladı. Çünkü sancağa gönderilmesi onlara tecrübe kazandırıyordu. Bir de devletin yanında yöresine dolanan bilgisiz vezirler ve paşalar bunların etkisi çoktur.

1 1
paylaş
+2

Türkiye Büyük Millet Meclisinin kurulması ile birlikte saltanatın kaldırılması sonucu tamamen kalkmıştır. Tabiki bir olay ile çökmemiştir. Duraklama dönemine giren Osmanlı bazı savaşlarına kazanmasına karşın yıkılmasına engel olamamıştır.

2 0
paylaş
+1

Bir kaç gün önce Osman Ertuğrul Osmanoğlu'nun eşi bu konuda "Osmanlı eğitimsizlikten battı." şeklinde bir yorum yaptı. Bence doğru da söyledi. Halkın eğitimsizliği yöneticilerin liyakatsizliği işi devletin çökmesine kadar götürmüştür.

1 0
paylaş
+1

Osmanlı bilimden uzaklaşınca zevk sefa ortaya çıkınca çöküş sürecine girdi.Onun devlet zor durumda kaldı.Saray entirikalri ,ordunun bozulması,taht kavgaları,doğal sınırlara ulaşma sıkıntıya soktu.

1 0
paylaş
+1

Osmanlı Devleti 17. Yüzyılda gerilemeye başlamış, 19. Yüzyılda tamamen çökmüştür. Topraklar genişledikçe, para değersizleşmeye ve insan sayısı artmaya başladıkça masraflar çoğalmıştır ve Osmanlı Devleti artık bu masraflara yetemez hale gelmiştir. Durum böyle devam ettikçe daha çok kayıp vermeye ve çökmeye başlamışlardır.

1 0
paylaş
+1

Tek bir sebebi yok Osmanlının çöküşünde olaylar zinciri var tabiki ama bana kalırsa en büyük etken egitimsizlik bilime ve teknolojiye ayak uyduramama. Ilk zamanlar batı dan önde giderken zamanla batının gerisine düşmeye başladı buda Osmanlı nın sonu oldu. Birde bilim adamlarını sahip çıkmaması ve bu bilim adamlarının batıya gitmesi de var tabi.

1 0
paylaş
+1

Osmanlı Devleti 19.yy'da çökmüştür. Çökmesinin sebebleri de şunlardır :
İlk olarak coğrafi keşiflerdir yeni ticaret yolları keşfedilmiştir Osmanlı'nın üzerinde ki yollar önem kaybetmiştir. İkinci kapitülasyonlardır Osmanlı Fransaya çok fazla imtiyaz vermiştir bu da sonradan çok büyük sorunlara yol açmıştır. Üçüncü Osmanlı limanları yabancı devletlere açılmasıdır müslüman ve Türk vatandaşların ticaretleri geriledi. Dördüncü dış borçlanmadır Osmanlı ekonomik krize girince dışardan yani diğer devletlerden borç almak zorunda kaldı.Beşinci taht kavgalarıdır Osmanlı dışarı işlerle uğraşırken saray içinde taht için kargaşalar çıkmaya başlamıştır.Altıncı tımar sisteminin bozulmasıdır oda ekonomik olarak çok büyük bir çöküş olmuştur.Yedinci milliyetçilik akımı çıkmıştır çok uluslu bir devlet olan Osmanlı da ki diğer milletlerden insanlar isyan çıkartmıştır.Ve daha bir çok şey ama önemli olanlar benim bildiklerim bunlar ve de Osmanlı'nın son dönemlerde artık gösteriş ve şöhret düşkünü olamaya başlamasıdır.Bütün paralar saraylara felan harcanmıştır bu da çok büyük bir sebeptir.

+1

Başlangıcı bence taht kavgalarından çöküş başlamıştır ve eğitimsizlikte cabası tabi.

1 0
paylaş
+1

Bir çok sebebi vardır.Taht kavgaları,padişahın psikolojik durumları,iyi anlaşmalar yapamamaları,kadınları faktörleri,toprak kayıpları,ihanetler derken olaylar çerçevesinde çökmüştür.Çok fazla toprağın olması bir şekilde patlaklar vermesine neden olmuştur.Tam anlamıyla avrupada sanayi devrimi olmasıyla osmanlının teknolojiden geri kalması sebebiyle savaşta bir çok kayıp vermelerine sebep olmuştur.

1 0
paylaş
+1

bunun için binlerce sebep sayılabilir. en önemli sebep eğitimsizlik cehalet ve bilimden uzak kalınmasıdır. padişahların ve devlet adamlarının beceriksizliği ve kibir sebeplerden biridir. Avrupalılar Amerika'yı keşfedip orayı sömürürken bilimde ilerleyip buharlı makineleri fabrikalarda kullanıp bütün dünyayı sömürüp ham madde alıp işlenmiş ürün satarken Osmanlının bütün bunlardan uzak kalması Amerika'yı önemsememesi sömürgecilik yarışına girmemesi bilimde ilerleyememesi çöküşün sebeplerindendir.

1 0
paylaş
+1

Osmanlı zevke sefaya daldığı ve gelişen teknolojiden uzak durması başarısısız politikaların izlenmesi en önemlisi büyük coğrafyada yaşayan halkın isteklerine kulak kapamaları osmanlı imparatorluğunun sonunu getirdi

1 0
paylaş
+1

Çağın ve gelişimin gerisinde kalmıştır. Bu da savaşta başarısızlıklara sebep olmuştur.Şavaşlarda başarısız olmamız savaş ganimetlerinde azalmaya sebep oldu. Ganimeti azalan Osmanlı devletinde yeniçerilerin ödemeleri geciktirildi bu durum onların isyanına sebep oldu.

+1

Avrupanın sömürgesi altında kalması sonucu

1 0
paylaş
+2

Iktidara gelen padişahların deneyimsiz oluşu ve tüm dünyada değişen düzene ayak uydurulamamasi etkili olmuştur

2 0
paylaş
+3

Osmanlı imparatorluğu, doğal sınırlarına ulaşması, o dönem hakim olan milliyetçilik akımı ile parçalanmaya başlaması, yeterince gücü olmamasına rağmen 1.Dünya Savaşı'na katılması ve en önemlisi dönemin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine ayak uyduramayarak Avrupa'nın gerisinde kalması gibi olayların sonucunda çökmüştür.

3 0
paylaş
+2

Milliyetçilik furyasının baş göstermeleri ve ayaklanmaları ortaya çıkması, yıkılmasında önemli bir etkendir

2 0
paylaş
+2

tam olarak çöktü diyemeyiz sadece osmanlı devleti oldu türk devleti dünya üzerinde 1 türk bile hala yakta dimdik duruyorsa devlet orada hala vardır demektir ama yaşamış olduğu talihsizlikleri söyleyecek olursak yasadığı taht kavgaları zevk ke fazla düşmüş olmamız ve insanlarımızın arsına girmiş ve imanını veya inancını sarsmaları devletimizin gücünün yitirilmesine sebeb olmuştur içimizdeki savaşta zamanla güç kaybetmiş ve içinden çıkılamaz bir hale gelmiştir en son halifeliğin kalk masıyla da işler iyice karışık bir hal almıştır

2 0
paylaş
+1

İnkılap dersim herzaman kötü olmuştur hiç hafızamda tutamam geriye dönük tarih olaylarını, ama osmanlı Devleti deneyimsiz acemi padişahlar sebebiyle miadını doldurdu çokta güzel oldu cumhuriyet laiklik özgürlük bunlar bir ülkenin bir milletin bağımızlığınınşlan etmesi en güzel oluşum bence

1 0
paylaş
+1

Hiç bir devlet öyle pat diye çökmez, aşama aşama çöküşe gidiyor. Birinci sebebi halk ile saray ilişkisi koptu. İkinci sebebi eğitim sistemi çöktü. Üçüncü sebebi ordu modernize olamadı. Dördüncü sebebi ekonomisi çöktü ve borç para almaya başladı. Beşinci sebebi milliyetçilik akımı başladı. Altıncı sebebi yönetimin başındakiler gerçekleri görmek yerine hayal dünyasında yaşadı.

1 0
paylaş
+1

Yinede uzun sürmüş dünyayı dize getirmiş ülkeleri kucağına alıp önemli kafirleri dansöz gibi oynatmışlar Osmanlı o dönem Erdoğan yokmuş olsaymış zaten Osmanlı 3 güne yıkılırmış 17 yılda ülkede satmadık yer bırakmadı yabancılara peş peş çekildi fabrikadan tut limanlara kadar AKP belediyeleri oğlu Bilal'in sözde vakfına 50 yıllığına ücretsiz devlet daireleri mekanları tahsis ediyor bu bile haksızlık demem o ki Erdoğan olsaydı Osmanlı 3 gün gitmezdi

1 0
paylaş
+1

Fıransız ihtilâli sonucunda başlayan milliyetçilik akımı. Bu nedenle çok uluslu devlet yapısında olan osmanlı imparatorluğu içinde bulunun farklı milletler bu akımın etkisiyle kendi bağımsızlıklarını ilan etmek istemişlerdir. Bu yüzden devlet merkezi otariteyi kaybetmiştir. Devlet içindeki ayrılıkçı azınlıklar dış güçlerin desteğiyle özellikle İngiltere Fransa nın desteğiyle osmanlıyı parçalamak için türlü oyunlar oynayıp devleti zorla 1. Dünya savaşına sokmuşlardır.

+1

İÇ NEDENLER
1. Din faktörü, özellikle ulema olarak bilinen din adamlarının batının Katolik kilisesine benzer yollar izlemesi, başta eğitim sistemi olmak üzere tüm devlet yapısının yıkılmasına neden olmuştur.
2. Devlet yönetimine devşirmelerden gelenlerle birlikte millet-devlet bağı kopmaya başlamıştır.
3. Gelir düşmüş, ekonomik yapı bozulmuş, buna bağlı olarak toprak düzeni bozulmuştur. Bunun yanında nüfusun da artmasıyla göçler başlamıştır. Bu durum iç güvenliğin zayıflamasıyla sonuçlanmıştır.
4. Toprak düzeninin bozulması sadece göçleri getirmemiş, artan vergi yükü halkı ayaklanmaya yönlendirmiştir.
5. Ek olarak, işsizliğin de artışı, eğitimli işsiz kesiminin de bu ayaklanmalara dahil olmasına yol açmıştır.
DIŞ NEDENLER
1. Avrupa Rönesans’ı ve reformu yaşamış, böylece doğudan gelen teknoloji ve bilgiyle de uygarlıkta hız kazanmıştır.
2. Avrupa’nın güçlenmesi Osmanlı devleti için tehdit oluşturmaya başlamıştır.
3. Yine Avrupa’nın deniz keşifleri sayesinde gerek maddi gerekse bilgi birikimi yönünden zenginleşmesinin Osmanlı devleti üzerine etkisi olumsuz olmuştur.
4. Yukarıdaki üç madde sonucunda bilimsel alanda ve insan hakları konusunda ciddi bir ivme kazanan Avrupa’da yayılan siyasi görüşler, Osmanlı imparatorluğu çatısı altında bulunan ulusların ayrılmalarına yol açmış, devletin çöküş sürecini hızlandırmıştır.
5. Osmanlı devleti tarafından Avrupa ülkelerine sağlanan ekonomik imtiyazlar, ilerleyen dönemde hem mali hem de adli alanda Osmanlı halkının aleyhine çalışmış, devletin siyasi bağımsızlığını zedelemeye başlamıştır.

1 0
paylaş
1 yorum
+1

Osmanlı imparatorluğu iç ve dış nedenlerden çökmüştür.Cevaplarda ayrıntılı bir şekilde açıklamışlar çöküşün nedenlerini.Bu yüzden uzun yazmadım.

1 0
paylaş
+1

Hepimize teşekkür ederim. Cevaplarınız çok güzel.

1 0
paylaş
0

içimizden vatan hainleri cıkdıgı için cökmüştür

0 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.