+2

Deyim ile atasözü arasındaki fark nedir?

    -   Eğitim
2 0
19 yanıt   -  
+1

deyimler genellikle mecazi anlam içerirler. Atasözleri cümle halinde kullanılırlar. Cümle halinde bulunan deyimler de vardır . :)

1 0
paylaş
0

Deyimler iki ya da daha fazla kelimeden oluşurlar ve genellikle mecazi anlam içerirler. Atasözleri cümle halinde kullanılırlar. Cümle halinde bulunan deyimler de mevcuttur. Bazı atasözleri aynı zamanda deyim olarakta kullanılır fakat deyimler atasözü yerine geçmez.

0 0
paylaş
0

Demek ki oyleymis

0 0
paylaş
0

Deyim iki yada daha fazla kelimeden oluşup genellikle mecazi anlam taşırlar. Deyim ise cümleden oluşur yaşanmışlıklardan örnekler içerir.

0 0
paylaş
0

Atasözü belli bir zamanda veya devirde bilgili ve üstün kişilerin ağızlarından çıkan veya yazıya dökülen yoğun anlam ve bilgi içeren öğüt niteliğindeki sözlerdir.
Deyim ise belli bir sahibinin olmadığı toplum içinde kalıplaşmış ortak sözlerdir . Toplumun malıdır.

0 0
paylaş
0

Deyim söz öbeğidir -mek -mak ile biter. Atasöz cümle şeklindedir.

0

Deyimlerde kesin hüküm, kural, yargı, öğüt, yol göstericilik yoktur. Bunun için genel kural oluşturmazlar.Deyimlerin amacı bir durumu ya da kavramı özel bir kalıp içinde ilgi çekici biçimde bildirmektir. Deyimlerin mecazlı anlamı vardır. Deyimlerin öyküsü, efsanesi kaynağı genellikle vardır.Deyimleri anlatım kalıbı olarak görebiliriz.

0 0
paylaş
0

Deyimler genellikle mastar ekiyle biter(-mak,-mek)
Atasözleri cümle halinde ve atalarımızın çok eskiden söylemiş olduğu daha anlamlı sözlerdir.

0 0
paylaş
0

Atasözü ve deyim arasında farklar vardır.Örneğin: Atasözleri belirli bir anlam içeren cümleler olup okunduğunda anlaşılır. Fakat deyimler devrik cümle halinde olduğu için okunduğunda direk anlaşılmayabilir. Bunun yanı sıra deyimlerde mecazi anlam vardır, atasözlerinde açık bir anlam vardır .

0 0
paylaş
0

Atasözleri öğüt verir değiştirilemez hem mecaz anlamda hem de gerçek manada kullanılır.
Deyimler öğüt vermez kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşur genellikle mecaz anlamda kullanılırlar.

0 0
paylaş
0

Atasözü, sözü söyleyeni belli olmayan cümlelere denir. Atasözüne örnek olarak, bir elin nesi var, iki elin sesi varı gösterebiliriz. Deyim ise, söyleyeni belli olan ve halk dilinde çok kullanılan cümlelere denir. Deyime örnek, bugün onun kalemi kırıldı. Bu cümlede kullanılan kalemi kırıldı sözcüğü bir deyimdir.

0 0
paylaş
0

Atasözleri; yargı bildirir, bildirdiği yargılar kesindir, illa mecazlı olmasına gerek yoktur ve anonimdirler.Deyimler ise; kavram ve durum bildirir, atasözleri gibi kesin bir yol gösterici değildirler ve illa mecazlı bir dil kullanılmaktadır.Deyimlerin çoğunun bir hikayesi, efsanesi bulunmaktadır.Atasözleri birer cümledir ancak deyimler anlatım kalıplarıdır.

0 0
paylaş
0

Atasözleri özlü sözlerdir daha gerçektir öğüt verir ders çıkarır ama deyimler gerçek değildir izlenim verir çıkarım oluşturur

0 0
paylaş
0

atasözleri genel olarak gerçek bir noka bulundugunda gerçeklik payı bulunan durumlarda kullanılır ve genellikle yaşanmış olaylardan tecrübe edilmişir
deyimler ize mecaz anlamda kullanılan cümle ümlemeleridir

0 0
paylaş
0

atasözü geçmişten gelen anlamı değişkenlik gösteren sözlerdir

0

Atasözleri cümle halindedir, deyimler ise en az iki sözcükle oluşabilirler. Deyimler atasözü olarak kullanılamaz. Anonimlerdir. Atasözlerinde yargı vardır, deyimlerde ise durum vardır. Deyimler mecaz olur ama atasözleri hem mecaz hem gerçek anlam içerebilirler.

0

Atasözü geçmişten gelir. Ve genellikle öğüt içerici sözcüklerle doludur. Deyimlerse öğüt verici değildir. Aksine deyimler yapılan bir eylemi daha çok nitelendirmek için kullanılan bir ifade türüdür.

0

Atasözleri bir yargı bildirir . Deyimler ise kavram ve durum bildirirler. Atasözlerinde mecaz anlam diye bildiğimiz koşul yoktur. Deyimlerde mecazlı anlatımlar ön plandadır.

0

Öncelikle deyim ve atasözlerinin sahipleri bilinmiyor. Deyimlerin sonu genellikle yüklemle bitmeyip biraz daha olağan dışı oluyor. Fakat atasözleri biraz daha öğüt verici ve gerçeğe daha yakın oluyor.

0 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.