+3

- Sarılığa neden olan bilirübin maddesi, vücudumuzdaki kırmızı kan hücrelerinin parçalanması ile oluşur ve bu fizyolojik bir durumdur.
- Yenidoğan bebeklerde kırmızı kan hücrelerinin sayısı yetişkinlerden fazla olduğu için parçalanma sonucu açığa çıkan bilirübin seviyesi de daha fazla olur.
- Bilirübin metabolizması ise yetişkinlerden yavaş olduğu için kandaki bilirübin seviyesi artar. Artan bilirübin nedeniyle cilt sarı renk alır.
- Kandaki bilirübin seviyesinin yükselmemesi ve vücuttan atılabilmesi için bebeğin sık sık ve yeterli beslenmesi gerekir.
- Eğer bebek yeterli beslenemez ise bilirübin yükselir. Bir diğer faktör de anne bebek arasındaki kan uyuşmazlığıdır. Anne Rh(-) bebek Rh(+) ise Rh uyuşmazlığı olur veya anne O bebek A veya B ise ABO uyuşmazlığı olur ve sarılık riski artar.
- Kandaki bilirübin düzeyi yenidoğan bebeklerde rutin olarak ölçülür. Bilirübinin normal değerleri bebeğin kilosuna ve gününe göre değişir. Örneğin iki günlük bir bebekle 7 günlük bebeğin normal bilirübin değerleri farklıdır.
- Sarılık fizyolojik olduğu ve takip edildiği sürece ya tedavi gerektirmeden ya da kısa süreli mavi ışık tedavisi (fototerapi) ile atlatılabilecek bir durumdur. Fakat takip ve tedavi edilmez ise, bilirübin kanda hızla yüksek düzeylere ulaşabilir ve beyinde kalıcı hasarlara neden olabilir.

3 0
0 yorum - paylaş -

Özel bir cevabı görüntülemektesiniz, tüm cevapları görüntüleyin.

Arkadaşların Ahmetesor'da senden habersiz para kazanıyor olabilir.

para kazan