5.0

Gezi Yazısı

önce - diğer kategorisine elifiniz33 ekledi.
4 yorum    -   paylaş        

iyi puan

5

Gezi yazısı Türk edebiyatında Seyahatname adıyla eskiden beri varlığını sürdürmüştür. Ancak asıl gezi yazarları Avrupa'ya açılma döneminde görülmeye başlanmış ve tanzimat döneminde gidilen Avrupa şehirleri ile ilgili yazılar yazılmıştır. Tanzimat sanatçıları gerek görevleri gereği gerekse başka nedenlerden dolayı yaptıkları seyahatleri gezi yazılarında aktarmışlardır. Ahmet Mithat Efendi Beykoz'dan İzmit'e kadar yapılan biraz gezisine Sayyadane Bir Cevelan adlı eserinde anlatmıştır. Yine Ahmet Mithat Efendi'nin Avrupa gezisini anlattığı Avrupa'da Bir Cevelan önemli bir gezi yazısıdır.

5

Gezi yazısı, gezilip görülen yerlerin kaydedilmesi neticesinde meydana gelen eserlerdir. Gezi yazısının ilk örneği Evliya Çelebi'nin yazdığı Seyehatname'dir. Gezi yazıları bir yönüyle anılara benzer çünkü geçmiş olaylar yazılır ama gezi yazısında gezilip görülen yerlerin güzellikleri çok açık bir şekilde anlatılır ve betimlenir. Bu yönüyle Türk edebiyatında çok önemli bir türdür.

5

Gezi yazısı, gezilen mekanların tüm detaylarıyla ele alındığı edebi yazılardır. O yöreyi her yönüyle tanıtmak gördüklerini kaleme almak üzerinedir gezi yazıları.

5

Gezi yazıları bir yeri anlatmak açıklamak ve oraya gitmiş gibi hissettirmek amacıyla oraya gidenler tarafından yazılan yazılardır. Gezi yazıları benim şahsen okumayı sevdiğim bir tür değil aynı şekilde zaten artık günümüzde çok fazla gezi yazısı da yazılmıyor. insanların bir yere şahsen gidip göremediği zamanlarda daha fazla yazılan yazılardı.

Gezi Yazısı ortalama puanı 5.0

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.