3.8

Bayat

önce - diğer kategorisine mccilek ekledi.
5 yorum    -   paylaş        

iyi puan kötü puan

5

Bayat, Afyonkarahisar ve Çorum illerine bağlı 2 ilçenin ortak adı olmanın dışında, Oğuz Türklerinin 24 boyundan birinin de adıdır.. dilimizde en çok bilinen ve yaygı kullanılan anlamı ise sıfat olarak 'taze olmayan' demektir.. ayrıca güncelliğini, önemini ve özelliğini yitirmiş anlamı içerir.. örneğin bayat haber, bayat espri, gibi..

4

bayat ekmeğin tazeliğini yitirib setleşmesi
ve yavaş yavaş küflenmeye başlaması

4

Yiyecek ve içeceklerin zamanla tazeliklerini kaybederek yenilmeyecek duruma gelmesine bayat denilmektedir. Bayat olan bir besin tam olarak bozulmamıştır ancak bozulmaya yüz tutmuştur ve yerken ya da içerken keyif vermemektedir. Özellikle bayatlayan unlu mamüller sertleşerek yeme işlemini bir hayli zorlaştırırlar. Ayrıca Afyonkarahisar'a bağlı bir ilçenin adı da Bayat dır. Çorum şehrine ait Bayat isimli bir ilçe de bulunmaktadır.

3

Bayat hem gerçek hem de mecazi olarak farklı anlamlara gelen bir kelimedir. Gercek anlamı tazeliğini yitirmiş yiyecekler için kullanılır. Mecazi anlamda da alışılmış, ilk günkü gibi olmayan söz ve davranışlar için kullanılır.ornegın sürekli aynı sözü eden veya espriyi yapan kişiye bayatladı artık yenilerini bul bayat espri bunlar deriz.

3

Bayat kelimesi bir şeyin tazeliğini yitirdiğini belirtmek için kullanılan bir sıfattır. Genellikle yiyecek ve içeceklerin için kullanılır. Bayat ekmekler eğer küflenmemişlerse kuşlara vs bırakılabilir. Ancak bayatlık küflenme aşamasına geçmişse asla tüketilmemelidir. Büyük zararları olabilir. Mideye zarar verebilir ve karın ağrıtabilir.

Bayat ortalama puanı 3.8

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.