4.7

Siftah

önce - diğer kategorisine Alleyez10me ekledi.
7 yorum    -   paylaş        

iyi puan

3

Genelde bir şeyler satan insanlar günün ilk saati birine bir şey satarsa o adamın siftahı olur genelde o kişiye belki indirim bile yapılabilir siftah yapmak için benimde çok hoşuma giden bir durum ilk müşteri olmayı severim adama yap bir indirim siftahın olsun derim ve o da yapar bazen.

5

Eskiden esnaflar sabah dükkanını açtıktan sonra gelen ilk müşterinin alışverişini siftah diye tanımlarlardı. Özellikle Kayseri'de çok duyardım. Sabah ilk müşterisini alan esnaflar gelen diğer müşterileri hiç satış yapmayan diğer esnaflara yönlendirirlerdi ki onlarda satış yapsın işleri açılsın diye. Siftah bir bakıma işlerin açılmasını da simgelerdi. Şimdi herkes bencil böyle şeyler kalmadı.

5

Genellikle esnafların yada pazarcılardan duyduğumuz bu söz dükkanını tezgahını açan kişinin o gün ilk yaptığı satıştır.

5

Günümüzde her türden esnafların sabahları dükkanını ilk açtığı zaman o gün içinde ilk gelen kişiden altığı ücret siftahıdır. Hatta bir inanış olarak para yere atılıp siftah senden bereket Allahtan diye söylenir.

5

Siftah satıcının esnafın dükkanı açtıktan sonraki sabah güne başlarken dükkanı açtıktan sonraki ilk müşterisinden kazandığı paraya denir siftah hayırlı gelmesi için uğurlu gelmesi için siftah senden bereketi Allah'tan derler genelde çünkü günün ilk satışını yapmıştır ilk kazancını elde etmiştir

5

Ben siftah kelimesini ilk olarsiak 8 yaşında amcamın ototeyp dükkanında tanıştım hafta sonu sabah dükkanı açmıştık amcam ile ben yerleri süpürürken Uğur abi hayırlı işler olsun diyerek dükkanın içine birisi bozuk madeni bir para attı ve ben çok şaşırmıştım parayı alıp amcama vermiştim oda bana gülerek bırak oğlum o siftah parası demişti, işte o gün bugündür siftah diye bir kelime duyunca aklıma hemen bu anı gelir. Tabi yapılan ilk işin karşılığıda siftah olarak geçer.

5

Esnafların dükkânlarına gelen ilk müşterilere belli bir ürün yada hizmeti satan o günün ilk satışı olarak sağlanan kazanca denir siftahi senden bereketi Allah tan diye söylenir siftah yapan satıcı ya da esnaf cebine ilk kazanç gelir koyar ve hiç satış yapamadıkları zaman siftah bile etmedim derler yâni daha hiç mal satmadim kazanmadim anlamında söylenen bir kelime

Siftah ortalama puanı 4.7

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.