2.8

Berdel

önce - diğer kategorisine calamazsinbro ekledi.
5 yorum    -   paylaş        

iyi puan kötü puan

5

Berdel arapça kökenli bedel anlamına gelir.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da başlık parası denkleştiremeyenlerin başvurdukları bi yöntemdir. Aileler kız çocuklarını aralarında değişerek erkek çocuklarıyla evlendirirler. Bir kız, baba, amca yada amcasının oğlu için de berdel usulü evlendirebilmekte ve çıkan kan davalarında kızların 'kan berdeli' ya da 'kanın rüşveti' olarak karşı tarafla verildikleri gözlemleniyor.

2

Berdel doğuda bilinen bir bedel anlamina gelir ,yani bir adam başka bir adamın kizını veya kızkardeşini kaçırırsa buna karşilık ya adamı öldürecekler yada onun ailesinden bir kızı kendi ailesinden birileri ile evlendirme olayına denir , doğudakilerin çektiklerinden sadece biridir bu , onlarda aşiret felan da vardır ,berbat bir yaşamları var.

5

Tarık Akan'la Türkan Şoray'ın bu konuyu işleyen adı da "Berdel" olan bir filmi vardı. İkisi karı kocayı, Mine Çayıroğlu da kızlarını oynuyordu. Erkek evlat istediği için ikinci evlilik yapmak isteyen baba, kızını da berdel olarak vermişti. Çok dramatik film, günlerce etkisinde kalmıştım izlediğimde.

Hayatlar tükeniyor, insanlar harcanıyor bu anlamsız gelenekler nedeniyle.

1

Berdel olayı kızın kızla değişik edilmesidir. Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerimizin çok kötü bir eski geleneğidir. Bende o bölgeli biri olarak, çok büyük acılara şahit oldum. Bir çok kız çocuğu ağlaya ağlaya babasının ayağına kapana kapana zorla gelin olarak ettirildi. Bu bir cahiliye dönemi zihniyetidir. Şükür ki ülkemiz bu günleri geride bıraktı böyle kötü alışkanlıklar, gelenekle kaldırıldı da toplum huzura kavuştu.

1

Nasıl bir töre ait olduğunu anlayamadım saçma sapan takas usülü.Gelin değiş tokuşu.

paylaş - şikayet

Berdel ortalama puanı 2.8

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.