+3

Türkiye'nin Ovaları nedir?

    -   Eğitim
3 0
3 yanıt   -  
+1

Çevresine göre alçakta kalan, vadilerle parçalanmış geniş düzlüklere ova denir. Ovaların eğimi son derece azdır. Eğim azlığından dolayı akarsular büklümler (menderesler) yaparak akarlar. Ülkemizdeki ovaların oluşumunda tektonik ve karstik olayların yanında, akarsu faaliyetleri ile volkanik olaylar da etkilidir. Bu olaylar bazı ovaların oluşumunda birlikte rol oynamıştır. Ovalar, deniz seviyesinde oluşabildiği gibi yükseklerde de oluşabilir. Ülkemiz de delta ovalarına ve tektonik ovalara yaygın olarak rastlanır.

+1

Ovalar genele olarak oluşumlarından dolayı karstik, tektonik ve delta şeklinde gruplanmaktadır. Ülkemizde de bu şekilde bir çok ova bulunmaktadır. Bunlar ise; Kızılırmak-Bafara delta ovası, Yeşilırmak-Çarşamba delta ovası, Sakarya delta ovası, Meriç delta ovası, Bakırçay-Dikili delta ovası, GedizNehri-Menemen delta ovası, Küçük Menderes Nehri-Selçuk delta ovası, Büyük Menderes Nehri-Balat delta ovası, Göksü Nehri-Silifke delta ovası, Seyhan-Ceyhan Nehri-Çukurova deltası, Karacabey, Adapazarı,Düzce Suluova, Tosya, Taşova, Erbaa-Niksar Ovaları, Erzincan, Tercan, Pasinler, Horasan, Iğdır ovası, Anik, Kahramanmaraş, Elbistan, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bergama, Soma, Akhisar, Manisa, Turgutlu, Alaşehir, Selçuk, Torbalı, Söke, Germencik, Aydın, Nazilli Ovaları, Konya, Eskişehir, Aksaray ovası, Ceylanpınar, Harran, Suruç Ovası, Elmalı, Kestel, Acıpayam, Tefenni, Korkuteli, Antalya ve Muğla ovalarıdır.

1 0
paylaş
+1

ığdır ovası var mesela orada yaşıyorum ova nedir derseniz ise ova engebenin çok az olduğu deniz seviyesine göre değişik yüksekliklerde olan çevresine göre çukurda kalmış düz yada düze yakın vadilerle yarılmamış yüzey şekline verilen addır.fiziki haritada şu şekilede renklendirilir:
0 ile 200 metre arası koyu yeşil
200 500 metre arası açık yeşil
500 1000 metre arası sarı
1000 1500 metre arası turuncu
1500 üzeri kahve rengidir.

Türkiye'nin Ovaları nedir?

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.