+1

Öncelikle telefonunuz için detaylı fatura isteyin. Çünkü telefonu dinlemek için yapılan casus yazılımlar otomatik olarak kaynağa sms gönderir ve bu sms mesajları ayrıntılı faturada ortaya çıkar.

Eğer telefonu sıkça kullanmadığınız halde şarjı çabuk bitiyorsa telefonun dinlenme olasılığını ciddiye almanız gerekiyor.

Telefonla konuşurken bazı cızırtılı sesler ve yankılar işitiyorsanız dinlenme ihtimaliniz yüksek. Böyle bir durumda telefonu kapatın ve bataryayı çıkartıp birkaç dakika bekleyin.

Telefonla konuşurken sesler derinden geliyormuş gibi oluyorsa ve aynı şeyi günde birkaç defa yaşıyorsanız, bu durum telefonun dinlendiğine işarettir.

Eğer telefonunuzun dinlendiğine dair önemli şüpheleriniz varsa, her sabah kalktığınızda telefonu fabrika ayarlarına döndürerek yani format atarak o gün için casus yazılımı kesin olarak engelleyebilirsiniz.

Telefonun dinlendiğini anlamanın bir başka yolu da sıcaklık testidir. Bunun için telefonu masanın üzerine koyun ve yaklaşık bir saat sonra elinize alın. Telefon sıcaksa, telefonunuz muhtemelen dinleniyordur. Aynı şeyi birkaç defa daha tekrarlayıp sonuçtan emin olun.

Alternatif Yöntemler: Telefonunuzun dinlendiği nasıl anlaşılır?

Cep telefonunuza önce #31#3111 yazıp bu numaranın arkasına kendi cep telefon numaranızı ekleyin. Sonra ‘ara’ tuşuna basıp telefonunuzu kulağınıza götürün. Eğer karşıdan hiçbir ses gelmiyorsa sizi kimse dinlemiyor demektir. Ama eğer karşıdaki telefon çalıyor, birisi telefonu açıp ‘Alo‘ diyorsa işte o zaman dinleniyorsunuz demektir.

Cep telefonunuza #31#3111 yazıp arkasına kendi numaranızı ekleyin. Aradığınız yer, polis, jandarma ya da MİT’in telefonları dinleyen birimi değil. Aslında siz, telekulağınızı değil, tıpkı kendiniz gibi birisini arıyorsunuz. Çünkü #31#, cep telefonu teknolojisinde, ‘numaramı gizle’ demek. Bu talimatın arkasına koyduğunuz 3111’in ise telefon teknolojisinde hiçbir anlamı yok.

3111’in arkasına kendi cep numaranızı ekleyerek elde ettiğiniz rakamın ilk yedi rakamı da aslında başka bir cep numarası. Bu yöntemle elde ettiğiniz rakam 14 haneli olmakla birlikte; sistem, siz ‘ara’ tuşuna bastığınızda bu numaranın sadece ilk yedi rakamını algılıyor. Son yedi rakamını dikkate almıyor. Dolayısıyla siz, bu yöntemi denediğinizde; ‘numaramı gizle’ talimatı verdikten sonra, kendi numara grubunuz (505, 532, 542, 555 gibi) içindeki başka bir cep numarasını, grup numarasını belirtmeden cepten aramış oluyorsunuz. Aradığınız numaranın ilk dört hanesini, efsanenin gizemli rakamları olan 3111 oluşturuyor. Diğer üç hanesini ise bunun arkasına eklediğiniz kendi cep numaranızın ilk üç rakamı.

Böyle bir numara olduğunda ise; ‘ara’ tuşuna bastığınızda bu numarayı kullanan telefon çalmaya başlıyor. O telefonu kullanan kişi telefonu açıyor. Yani size ‘Alo’ diyen, sizi dinleyen değil o numarayı kullanan kişi oluyor.
Kaynak: Cengiz Semercioglu Hürriyet Gazetesi

1 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.