+3

Tam bir tarihi dayanagi malesef yoktur ancak sultan ahmet caminin 260 penceresinden giren güneş ışığının 21.043 adet mavi ve yeşil tonlu iznik çinisi üzerine yansıması maviye benzer bir renk oluşturmaktadır Blue Mosquen isminin buradan geldiği düşünülmektedir

3 0
paylaş
+3

@Edves04 yazar arkadaş doğru bir bilgi vermiştir. Tamamen ışık yansımasından dolayı mavi rengini aldığı için mavi cami olarak anılmaktadır.

3 0
paylaş
+3

Blue mosque denilme sebebi, kullanılan iznik çinisi taşların pencereden giren güneş ışığında mavi yansimaya sebep olur. Bu yansıma sebebiyle cami mavi görünmektedir. Adının bu sebeple blue mosque denildiği düşünülmektedir.

3 0
paylaş
+2

Caminin mimari yapısıyla alakalı sayılır. Yani kullanılan iznik çinisi dolayısıyla güneş yansır ve binlerce mavinin farklı tonu çıkar ortaya. Bu da camiye mavi, hoş bir görüntü verir. Bu yüzden blue sıfatı kullanılıyor.

2 0
paylaş
+1

Benim bu konuda tam bir bilgim yok ama diğer arkadaşların bilgilerini verdiği çini ve ışık ilişkisi bana mantıklı geldi.

1 0
paylaş
+1

Sultanahmet Camisi'ne biz bu ismi söylemeyiz biz yine Sultan Ahmet Camisi diye anarız bunu yabancılar söylerler. Üzerindeki taşlardan dolayı şık bir görünüme sahiptir.

1 0
paylaş
+1

Sultanahmet Camiinde mavi çiniler ile bezendiği için mavi camii adı verilmiştir.

1 0
paylaş
+2

bilmediğim bir bilgiydi. ama yorumlardan öğrendiğim kadarıyla ışık yansımasıyla ilgiliymiş. yaratıcı

2 0
paylaş
+1

Bu camii diğer camilere oranla daha aydınlık bir camii’dir. Duvarlarında kullanılan çini desenleri ve kalem işi süslemelerinden yoğun olarak mavi renk kullanılmasından dolayı Blue Mosque denmektedir.

1 0
paylaş
+1

Çinilerinden ötürü olduğu doğrudur.Yukarıda da genel bilgiyi vermişsin zaten.

1 0
paylaş
+1

Çini işlemeciliği kullanıldığı için bu isimle anılıyor diye biliyorum.

1 0
paylaş
+1

@Edves04 her ne kadar konu başlığında Sultanahmet Camisi'nin İngilizce karşılığı yanlış yazılsa da, böyle güzel bir konu başlığı açtığınız için size teşekkür ederim. Bu konu ile ilgili bildiğim; Sultanahmet Camii'sinde bulunan 16.yüzyıl İznik Çinileri vasıtasıyla bu ismi almıştır. Bu Çinililerin özelliği ise vakti zamanında çini üretirken ve çinileri bu rengi veren kimyasal karışımın günümüzde aynı kalitede üretilememesinden kaynaklanmakta.Aynı dönemde yapılmış olan Çinlilerin bazılarını Topkapı Sarayı'nda özellikle Harem kısmında görebiliriz. Harem kısmında var olan çiniler ise kırmızı renktedir.Mavi renkli çinilerin görkem'inden dolayı "blue mosque" yani Mavi Camii olarak adlandırılmıştır

1 0
paylaş
+1

açıkçası neden adının öyle olduğunu bilmiyordum şimdi öğrenmiş oldum ışık yansıması ve çinilerinden dolayı blue mosquen deniliyormuş

1 0
paylaş
+1

Galiba ic tasarimdaki çini vs kulanimindan dolayi oyle diyorlar tabii onlarda yok öyle bi durum. Çini yok ama mesela barselandaki bi kilise var kac senedir bitmedi sagra da familia diye onun da isciligi çok iyi çok emek var ve güzel oluyor ama bitsin artik kac sene oldu.

1 0
paylaş
+1

Tarih’i camii ve içinde çin desenli mavi taşlardan yapıldığını düşünüyorum.

1 0
paylaş
+1

1609-1616 yılları arasında Osmanlı padişahı I. Ahmed tarafından Sedefkar Mehmed Ağa'ya yaptırılmış Sultan Ahmet Camii. Caminin içerisinde 20 bini aşkın İznik çinisi kullanılmış.Bu yüzden Avrupalılar tarafından ''Mavi Cami (Blue Mosque)'' olarak bilinir.

1 0
paylaş
+1

Sultanahmet camii Ben Sultanahmet camii olarak biliyorum da mavi olarak duymamıştım burada öğrenmiş oldum.

1 0
paylaş
+2

Sultan Ahmet Camii muhteşem güzellikleriyle ünlü İznik Çinileri ile dolu olduğu için bu ad verilmiştir. Caminin içerisinde 21043 adet mavi ve yeşil tonlu İznik Çinisi vardır. Bunlara vuran güneşin de etkisiyle iyice mavi gözükmektedirler.

2 0
paylaş
+2

Sultan Ahmet Camisi'nin, yabancı turistler tarafından mavi cami denilmesinin sebebi cami içerisindeki çinililerin olduğu ve yansıyan güneşin ışığıyla beraber dışarıya mavi ışık yansidiğından dolayı mavi cami denmektir.

2 0
paylaş
+1

İçerisinde bulunan iznik çinilerinden dolayı bu adla anılmaktadır.

1 0
paylaş
+1

Kullanılan 21043 tane iznik çinisinden dolayı Bluq Mosque denilmektedir.

1 0
paylaş
+1

içinde bulunan İzmit çinilerinden dolayı mavi Cami denilmektedir

1 0
paylaş
+1

Sultan ahmet caminin 260oenceresinden giren güneş ışığının 21.043 adet mavi ve yeşil tonlu iznik çinisi üzerine yansıması maviye benzer bir renk oluşturmaktadır blue mosquen isminin buradan geldiği düşünülmektedir.

1 0
paylaş
0

Sultan Ahmet Camisinin içerisinde 20 bini aşkın İznik çinisi kullanılmıştır. Bu yüzden Avrupa tarafından Mavi Cami yani Blue Mosque denmiştir.

0 0
paylaş
+1

İznik çinileri ile yapılmış olduğu için mavi renk hakimdir ve mavi cami anlamında olan blue mosque denilir. Ayrıca bu caminin 6 minareden oluşmasının sebebi ise, 1. Ahmet'in altından yapılsın demesine rağmen Sedefkar Mehmet ağanın 6 olarak işitmesidir.

1 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.