+1

Sosyal medya kullanımının bazı mental sağlık sorunları ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Örneğin; depresyon ile sosyal medya kullanımı arasında güçlü bir ilişki olduğunu ve sosyal medyanın aşırı kullanımının benlik saygısında düşüşe yol açtığını ortaya koyan çalışmalar yapılmıştır.

Bununla birlikte araştırmalar, depresyon ve sosyal medya arasında hem korelatif hem de sonuçsal bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yani hem depresyona eğilimli kişilerin daha çok sosyal medya kullandığı hem de sosyal medyanın çok kullanılmasının depresyona yol açtığı gözlemlenmiştir.

Sosyal medyanın aşırı kullanımının yol açtığı olumsuzlukları araştıran çalışmalardan bazıları şöyledir:

Anksiyeteyi artırabilir.
Kıskançlık duygularını artırabilir.
Duygusal yorgunluğa yol açabilir.
Stres seviyesini artırabilir.
Uyku sorunlarına yol açabilir.
Önemli sorumlulukların ihmal edilmesine yol açabilir.
Sosyal medyanın neden olduğu bu zorluklar, fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir.
Sosyal medya kullanımı nedeni ile ortaya çıkan psikolojik problemler iki yeni terimin doğmasına neden olmuştur. “sosyal medya depresyonu” ve “sosyal medya bağımlılığı“.

Sosyal medya depresyonu, başlangıçta “Facebook depresyonu” olarak adlandırılmış olsa da diğer tüm sosyal medya platformları da bu fenomene dahildir. Instagram, Twitter, Youtube, Snapchat vb. liste uzayıp gider. Hatta sorun sadece sosyal medya ile de sınırlı değildir. Genel olarak internet kullanımı, bu olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ancak sosyal medya söz konusu olduğunda etki çok daha güçlü bir şekilde gözlenmektedir. Örneğin “Selfie”, sosyal hassasiyeti artırıyor ve öz benlik saygısının düşmesine yol açıyor.



Not: Bu makale, sosyal medyayı tüm yönleri ile ele alan bir makale değildir. Örneğin sosyal medyanın olumsuz özelliklerinden en önemli ikisi; siber zorbalık ve yanlış bilgiye maruz kalma, bu makalenin kapsamı dışındadır.

1 0
paylaş
+1

Doğru kullanılırsa hiç bir tehlikesi yoktur ama böyle bir durum mümkün değildir. Kötü niyetli kişiler için siber zorbalık medyada en çok rastlanan durumdur. İntihara kadar giden bir profil çizer kişiler için. Ve bilgilerin doğruluğu tartışılır her bilgiyi direk kabul etmemek lazım sorgulamak lazım dogrulugunu. Çocuklar özellikle etkilenir çünkü rol modele alma için eğilimlidirler ve sosyal medyada var olurlar ben bir soyal varlığım deme çabasıdır mesela instagram kullanana ilk 5 ülkede yerimizi alıyoruz mesela..

1 0
paylaş
+1

Öncelikle kişile sosyal medya ortamında aslında var olmayan özellikleri kendisinde varmış gibi göstermeye meyillidir. Bu da hem kendisinin kimlik algısı konusunda psikolojik problemler oluşmasına neden olabilir hem de takipçileri için sakıncalı olabilir. Takipçi eğer sosyal medya konusunda bilgili ve deneyimli değilse toplumun realiteleri hakkında yanlış kanaatlere sahip olacaktır. Özellikle çocuklar ve gençler kötü niyetli kimselerin tuzağına düşebilir bu durumda. Ya da başka insanların mükemmelliğine inanarak özgüven sorunları yaşayabilir, sosyal fobi ya da depresyon gibi problemler doğabilir.

Sosyal medyadaki bilgi kirliliğinin de farkında olmak lazımdır. Bazen sırf bilgisizce yazıldığı için bazen de bilinçli olarak algı yönetimi yapılmaya çalışıldığı için yalan yanlış bilgiler sanılandan çoktur. Araştırıp gerçekliği teyit edilmeden sosyal medyadaki bilgilere itibar edilmemelidir.

1 0
paylaş
0

Bilgilerinin ele geçirilmesi

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.