0

Bu sözleşmeyle beraber boğazlar kayıtsız şartsız Türkiye Cumhuriyeti'nin himayesi altına alınmıştır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti sözleşmeye göre boğazlar'dan geçen savaş gemilerini kontrol edebilecektir.

0 0
paylaş
0

Montrö boğazlar sözleşmesi (20 temmuz 1936): Boğazların yönetimi Lozan anlaşması"na göre Türklerin başkanlığındaki bir komisyona bırakılmıştır. Boğazlar meselesi , lozan da Misak-i milli"ye uygun olarak çözülmüş olsa da , uluslararası bir boğazlar komisyonu"nun varlığı Türkiye"nin boğazlar üzerindeki egemenliğini zedelemekteydi.
Ayrıca dünya barışını tehdit eden politikalar (örnek .İtalya"nın habeşistan"a saldırması ,Almanya"nın Ren bölgesi"ne asker sevk etmesi ve japonya"nın mançurya"ya saldırması gibi) ve aşırı silahlanma Türkiye"yi oldukça rahatsız etmiştir.
Yaşanan bu gelişmeler üzerine Türkiye, boğazlar da güvenliği sağlamak amacıyla 17 nisan 1935 tarihin de milletler cemiyeti"ne başvurmuş ve boğazlarda asker bulundurma hakkı istemiştir.
Özellikle Sovyet rusya ve ingiltere bu dönem de Türkiye"nin boğazlarla ilgili düşüncelerine destek vermiştir.
Türkiye"nin boğazlar konusunda ki bu isteklerinin başlıca sebepleri şunlardır;
Boğazların silahsız olması(ulusal güvenliğin tehlike altına girmesi).
Milletler cemiyeti"nin , güvenlik konusunda verdiği garantinin yetersiz olması
İtalya ve almanya"nın yayılmacı politikaları
Türkiye"nin bu isteği karşısında , Türkiye , ingiltere , fransa , sscb , italya ( 2 yıl sonra) japonya, yunanistan , romanya, belçika, portekiz , bulgaristan ve yugoslavya"nın katılımlarıyla ,22 haziran 1936 yılında İsviçre"nin montreux kentinde bir konferans düzenlenmiş ve 20 temmuz 1936 yılın da Montrö boğazlar sözleşmesi imzalanmıştır.
Yapılan bu sözleşmeye göre;
Boğazlar komisyonu kaldırılarak boğazların yönetimi tamamen Türkiye"y verilecektir.
Boğazlar kesin olarak türk egemenliği altında olacaktır.
Türkiye boğazların her iki tarafını silahlandırabilecektir.
Barış zamanın da ticaret rahatça geçebilecektir.
Savaş zamanında boğazlar kapatılacak ve savaş gemilerinin geçişi belli şartlara göre olacaktır.
Montrö boğazlar sözleşmesi ile milli hakimiyeti sınırlandıran engellerden biri daha ortadan kaldırılmıştır, bir anlamda bağımsızlık düşüncesi gelişmiştir.
Atatürk, montrö boğazlar sözleşmesi ile ilgili olarak; Tarihte birçok defa tartışma ve ihtiras sebebi olan boğazlar , artık tam anlamı ile Türk egemenliği altında, yalnız ticaret ve dostluk ilişkilerinin ulaşımı yolu haline gelmiştir. demiştir.
Bu sözleşme sonrasın da Rusya ile ilişkiler bozulurken , ingiltere ile ilişkiler de yakınlaşma olmuştur.
Boğazlar sorunu Montrö (montreux) boğazlar sözleşmesi ile misak-ı milli"ye uygun olarak çözümlenmiştir .

0 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.