+2

Moğolistan'ın hükümet sistemi nedir?

    -   Eğitim
2 0
2 yanıt   -  
+1

Moğolistan, 1,5 milyon km2‘lik yüzölçümü ve 3 milyonu aşan nüfusuyla, kuzeydoğu Asya bölgesinde, iki büyük komşusu Rusya ve Çin arasında yer almaktadır.

1911 yılında bağımsızlığını kazanan Moğolistan demokratik parlamenter sistemle yönetilmektedir. 2016 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde, Moğolistan Halk Partisi, 76 üyeli parlamentoda 65 sandalye kazanarak birinci olmuştur.

26 Haziran 2013 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de ilk turda % 50,9 oy alan Tsahiagiin Elbegdorj kazanmış ve ikinci kere dört yıl için Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Moğolistan'da en fazla iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapılabilmektedir. Bu çerçevede, 26 Haziran 2017 tarihinde birinci turu ve 7 Temmuz 2017 tarihinde ise ikinci turu gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda, muhalefetteki Demokrat Parti’nin adayı Khaltmaa Battulga geçerli oyların % 50,6’sını alarak Cumhurbaşkanı seçilmiş ve görevi 10 Temmuz 2017 tarihinde devralmıştır.

Moğolistan, iki büyük komşusu Çin ve Rusya’nın yanısıra, bölgedeki diğer devletler ile de ilişkilerini geliştirmeye önem vermektedir. Bu bağlamda, 2011 yılında ülkemizin yanısıra, AB, ABD, Japonya, Güney Kore ve Hindistan’ı “üçüncü komşu ülkeleri” olarak ilan etmiştir. Moğolistan BM, NATO ve AGİT gibi uluslararası kuruluşlarla ilişkilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.

1 0
paylaş
0

parlamenter sistemle yönetiliyor

0 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.