0

Karaciğerin Görevleri Nelerdir?

    -   Diğer karaciğer
0 0
1 yanıt   -  
0

Karaciğerin görevleri

Karaciğerimiz vücudumuzun en önemli organları arasındadır. Sağ tarafımızda kaburgamızın hemen altında yer alır. Ona bağlı olan safra kanalları ince bağırsağa bağlıdır. Vücudumuzda ki en ağır organdır ve yaşamamız için düzgün çalışması çok önemlidir.


Karaciğerin çalışması

Karaciğerimiz kan ile besinlerin ayrıştırmasını sağlar. Çeşitli hormonların çalışmasını da ona borçlu olduğumuz gibi vücuda giren tüm zehirleri absorbe ederek, arındırır. Süngerimsi bir yapıya sahiptir ve damarlarımızda ki kanın yaklaşık 900 gr.’ını emerek çalışır. Karaciğerimizde olan kılcal damarlar, vücudumuzda ki diğer kılcal damarlar ile aynı değildir. Damarlardan gelen kanın daha rahat emilmesi için geçirgen yapıdadırlar. Karaciğer içinde bulunan hepatosit hücreleri, karaciğerin çalışmasını sağlayan ana hücrelerdir. Kimyasal bütün ayrıştırma ve depolama işlemlerini bu hücreler yapmaktadır. Depolanan bu maddeler istendiğinde karaciğer deposundan vücuda verilmektedir.

Karaciğerin görevleri

Günde yaklaşık olarak 1.5 kg. seviyesinde safra üretir. Vücutta yağ, protein ve şekeri dengeler, kan yapımı için depolama yapar. Isımızı ayarlar ve su üretir. Kanda ki şekeri düzenler. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan protrombini üretir. Yaşlanmış alyuvarları parçalar ve kan üretimini destekler. Kanda bulunan glikozu glikojen haline dönüştürerek depo yapar. Lenf yapımı sağlar ve antikor üretir. Fazla salgılanan hormonların oluşmasını engeller. Karaciğer bu görevlerden birini bile yapmazsa çeşitli hastalıklar oluşmaya başlar. Safra kesesinde taş, karaciğer iltihapları, karaciğer yetmezliği ve siroz bunlardan bir kaçıdır.

Karaciğere zarar veren maddeler

Karaciğere en fazla zararı alkol verir. Alkolü emmek ve kandan uzaklaştırmak için kapasitesinin üstünde çalışır. Sigara kullanmak, un, şeker ve tuz ağırlıklı beslenmek. Gıda boyaları, gıda katkıları, soslar, çay, kahve ve kolalı içecekler. Zirai kullanılan pestisitler, sıcak tüketilen gıdalar. Bitki çaylarının fazla kullanılması, ayda 1.5-2 kg.’dan fazla kilo verdiren diyetler. Reçetesiz kullanılan ilaçlar ve antibiyotik kullanımı. Kullandığımız kötü imal edilmiş makyaj malzemeleri, saç boyaları ve deodorantlar. Metabolizmamıza giren tüm toksinler karaciğere zarar vermektedir.

Karaciğer hastalıklarının belirtileri

Karaciğer ile ilgili rahatsızlık yaşayanlarda ortak belirtiler oluşur. Hastada sağ tarafta ağrı, bağırsaklarda gaz şikayeti, karın şişmesi, deride kaşıntılar, ellerde ve yüzde çil gibi döküntüler, cilt rengi ve göz akında sararma, hazımsızlık, çarpıntı ve halsizlik. Sık sık idrara çıkma, el ve ayaklarda şişme, baldırda ağrılar oluşur.

0 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.