0

Hikayenin genel özellikleri nelerdir?

    -   Edebiyat
0 0
3 yanıt   -  
+1

Kısa oluşu , yalın bir olay örgüsüne sahip olması , genellikle önemli bir olay olması

1 0
paylaş
+1

Hikayenin tanımı :
Yaşanmış ya da yaşanması muhtemel olayların anlatıldığı edebi metinlerdir.Hikaye Olay Mekan Zaman Kişi ana unsurları içinde barındırır ayrıca anlatıcı da bir unsurdur
Olay 3 e ayrılır Tekzincirli olay örgüsü Çok zincirli Olay örgüsü Ve helezonik oaly örgüsü
Kişi Tip ve Karakter olmak üzere 2 ye ayrılır
Tip tek yönlü sadece 1 özelliği kendinden barındıran kişidir. iyi tip varsa kötü tipte vardır.Ve bir grubun temsilcisi niteliğindedir.
Karekter ise çok yönlü kişidir yani çoğu özelliği içinde barındırır.İçinede iyilik varsa kötülükte vardır.Ve gerçek hayattaki kişi Karekterdir.
Anlatıcı İse Yazarın sözünü emanet ettiği olayları anlatan hayali kahramandır bu kahraman 1.kişili 3.kişili ya da hakim bakış açısına sahip olabilir.
1kişili anlatıcı olayı birebir yaşayarak anlatır. ve herşeyi bilmez
3.kişili anlatıcı olayı dışardan gözlemler ve sadece gözlem ve tahminlere yer verirlir yani bir kişinin içinden geçeni bilmez.
hakim anlatıcı ise olayla alakalı herşeyi bilir insanların içini düşündüklerini planlarını bilir.
Hikaye Olay ve Durum hikayesi olarak 2 ye ayrılır
Olay hikayesi olayın ağır bastığı betimlemelerin az olduğu hikayedir.Bu türe maupassant tarzı hikayede denir olay hikayesindeki amaç merak uyandırmaktır.olay hikeyesinin türk edebiyatındaki temsilcisi Ömer seyfettindir.
Durum hikeyesi olayın 2.planda tutul duğu hikayedir.bu hikayede betimlemeler ön plandadır.bu hikaye türüne Çehov tarzı hikayede denir.Bu hikayenin türk edebiyatındaki temsilcisi Sait faik Abasıyanıktır.

1 0
paylaş
+1

Hikaye de anlatım daha basittir ve karakterle hakkında detaya fazla girilmez aynı zamanda da gerçekte yaşanmış veya yaşanabilecek olayları konu alır

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.