0

Hangi akla hizmet dua ediyoruz? Dua etmek hadsizlik değil mi? Siz ne düşünüyorsunuz?

Dua etmek, tanrı-kul arasındaki hadde saygı duymamak ve çizgiyi aşmaktır. Siz ne düşünüyorsunuz?

    -   Din tanrı din
5 5
44 yanıt   -  
+1

Bazen "Allah'ım bana şunu ver." diye dua ederiz; sonra da havadan bi' "Hayırlısı olsun." deriz. Hem "Hayırlısı olsun." deyip hem de "Şunu istiyorum." denilmez! İnsanın bir seçim yapması gerekir: arzuladığı mı, yoksa hayırlısı mı? Nefsimizin istediğini mi duaya dökeceğiz yoksa inandığımız tanrının bizim için istediğini mi kabul edeceğiz?
Bir de şöylesi var: "Diliyorum ama dilediğim hayırsız olabilir; sen bana hayırlısını dilet."
Yahu dua etmek baştan sona yanlış bir şeydir bir kere!
"Tanrım (tanrınız kimse), sen bilginin, gücün sahibisin. Her şeye kadirsin. Benim için en hayırlısını bilirsin; benim için bir planın vardır. Emrine ve planına boyun eğmeme yardım et." dememiz gerekmez mi? Bir dua edeceksek en makbulü bu değil mi?
Ha sanmayalım ki hayırlı yola girdiğimizde acı çekmeyeceğiz! Hiç belli olmaz! Allah bizi hayır yoluna soktuğunda acı da çekebiliriz çekmemiz gerekiyorsa; bu durumda ne yapacağız? "Bana hayırlısını ver dedim bunu niye verdin?" mi diyeceğiz? Hayır! Çünkü yolun sonunda hayır var. Yani cennet var. Allah'ın bize verdiği emirlere uyar ve bizim için çizdiği plana sadık kalırsak.
Mutluluğu bu hayatta aramayalım! Mutluluk bu hayatta ele geçer ve kaçar. Mutluluğun vakti henüz gelmedi. Hayat, mücadele yeridir. Bir sonraki durağa gelmek için dua etmek yerine, sağ salim hedefimize varmak için dua etmeliyiz!

1 0
paylaş
+1

Fikirlerinizi merak ediyorum.

1 0
paylaş
+1

Kısmen katılmıyorum çünkü bakış açısıve düşünce asıl olan niyet önemli ‘dua ‘ müslümanın silahı sır der büyükler ve biz duasız üşürmüş yürekler diye biliriz. İstemenin sınırı varmı bana göre Yok neden kendimize bir çare aramak için kullara gidelim çareyi yaratan veren varken..

1 0
paylaş
+1

Hakkını veriyorsanız degil

1 0
paylaş
+1

Ben etmiyorum :D

3 2
paylaş
+1

Yanlış düşünüyosun kardeşim

1 0
paylaş
+5

Saçma düşünüyorsun dua müminin silahıdır dua etmeden olur mu hiç

5 0
paylaş
+1

Dua eden anlar ki birisi var onun kalbinin en derinlerindekini dahi bilir, herşeye gücü yeter, ona merhamet eden yardım eden birisi var. Duanın insana en büyük faydası budur.

1 0
paylaş
+1

@melikenrua Evet de biz çarenin ne olduğunu nereden bilelim? "Allah'ım çare bu. Bana çareyi ver." mi diyeceğiz? "Nereden biliyorsun çarenin o olduğunu?" dese haklı değil mi?

1 0
paylaş
+4

Kisilerin goruslerine saygili ol

4 0
paylaş
+3

@adminnn Duanın hakkını vermek ne demek?

4 1
paylaş
+3

@furkan_28 Yanlışsam düzelt. Düzeltmeden "yanlışsın" demek yok. :)

3 0
paylaş
+3

@Ralvan37 Silahıdır da kime doğrultuyorsun o silahı? Saçma düşünüyorsam düzelt.

3 0
paylaş
+3

Namaz kılmak Allah'ın dediğini yapmak@lokimuiadili

3 0
paylaş
+2

@Jraxed Ben insanlara saygı duyarım; insanların görüşlerine saygı duymam.

3 1
paylaş
+3

Tövbe tövbe

3 0
paylaş
+2

@ilyas71 Bu dediklerin sahiden iman eden herkeste var.

2 0
paylaş
+3

Biz çareyi isteyip hayırlısını nasip et der isek Rabbim kullarına kötü muamele etmez dua ettiren duayı illeki kabul eder en güzel şekilde verir sabırla imtihan vardır duada sabır dip beklersek hayırlısı ve güzeliyle gelir ona rağmen direk istediğimiz gelmemişse bilinmelidirki şerlerin içinde hayırlarla korumuştur bizi ve Cennette ödüllendirilecek tir

3 0
paylaş
+2

@adminnn E Allah'ın dediğini yaptıktan sonra ona niye karışıyoruz? Bırakalım bizi götüreceği yere götürsün.

2 0
paylaş
+1

Dua, kulun Rabbine yönelip O'ndan yardım dilemesidir. İnsan, gücünün yetmediği ihtiyaçlarını elde etmek, kendi kudretiyle erişemediği arzularına erişmek için Allah'a sığınır. Çünkü Allah'tan başka hiç kimse yoktur ki, onun en gizli arzularını duyup yerine getirsin, ihtiyaçlarını karşılasın.
Dua bir ibadettir. Hatta ibadetin ruhudur.

1 0
paylaş
+1

Sen saygi gostermiyorsan insanlarin goruslerine sende saygi bekleme

1 0
paylaş
+2

İnsan zorda kalınca aklına duadan başka birşey gelmiyor bunun neresi hadsizlik ona allahtan başak kimsenin yardım edemeyeceğini anlıyor

2 0
paylaş
0

@Gkc123 Ne tövbe tövbe? Düşündüm ve fikir attım. Asıl düşünmemeye tövbe etmek gerek.
@Jraxed Saygına ihtiyacım yok. Sorumdan uzaklaş.

1 1
paylaş
+4

Dua kelime olarak, çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek manalarına gelir. Dinimizde ise dua, Allah’ın yüceliği karşısında kulun aczini itiraf etmesini, sevgi ve tazim duyguları içinde lütuf ve yardımını dilemesini ifade eder.



Dua, sınırlı ve aciz olan insanoğlunun; sınırsız ve sonsuz kudret sahibi allah ile kurduğu diyalog ve köprüdür. Bu sebeple insan tarihin hiçbir döneminde duadan uzak kalmamıştır. Dua aynı zamanda zikirdir, ibadettir. peygamber Efendimiz (s.a.v): “Dua ibadetin özüdür” buyurmuştur.

Başımız darda iken duaya sarıldığımız gibi nimete kavuşunca, sağlık ve rahat hallerimizde de ibadet ve duaya sarılmamız, Rabbimizi hep hatırda tutmamız kulluğumuzun gereğidir. Bunun içindir ki Kur’an’da: “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?” buyrulmaktadır. Yine birçok ayette canlı cansız bütün varlıkların Allah’ı tesbih ettiği bildirilmiştir. İnsandaki dini temayül ve Allah’a yöneliş de fıtridir yani yaradılışında vardır.

İnsanla Allah arasında ki mesafe ve duanın kabulü Resulullah (sav)’e sorulduğunda Bakara suresi 186. ayet inmiştir. Ayette Rabbimiz: “Ben yakınım, biri benden bir şey istediğinde onun duasına karşılık veririm” buyurmuştur. Efendimiz (sav) de: “Dua edene istediği şey ya bu dünyada hemen verilir veya ahirete bırakılır yahut ta üzerinden istediği iyilik kadar bir kötülük giderilir” buyurmuşlardır. Yine duaya devam edilmesini tavsiye ederek, Allah’ı güzel isimleriyle anan, dua ve tevbe eden kimsenin günahlarının deniz köpükleri kadar çok olsa bile affedileceğini bildirmişlerdirDua ederken mümkün mertebe kıbleye yönelmek, elleri semaya kaldırmak, tabii bir şekilde durmak duanın adabındandır. Oruçlu iken, farz namazlardan sonra, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde dua etmenin fazileti büyüktür. Peygamber Efendimiz (sav) dua ederken bazen ellerini koltuk altları gözükecek kadar yukarı kaldırır, hamd ve tesbih sözlerini sayılara takılmadan “yaratıklar adedince, arşın ağırlığınca” gibi ifadelerle yapar, duadan önce Allah’a hamd ve Resulüne salat-ü selam getirmeyi tavsiye ederdi.

Dua yaparken anne, baba, akraba, arkadaş, mümin kardeşlerimizi, cennet vatanımızı aziz milletimizi, Peygamberimizin övgüsüne mazhar olan şehitlerimizi, gazilerimizi asla unutmayalım ki; bizim başkalarına yaptığımız dua daha da kabule şayandır. Hz. Ömer (r.a) anlatıyor: Peygamberimizden umre için izin istedim. İzin verdi ve buyurdu ki “Kardeşim bizi de duada unutma, bizi de duana ortak kıl.” Hz. Ömer “Bu söze dünyayı verseler değişmezdim” buyuruyor. Hayatımıza yön verecek bir hadisle hutbemi bitiriyorum: “Üç dua vardır ki kabul olunmasında şüphe yoktur. Bunlar, mazlumun duası, misafirin duası, anne babanın evladına dualarıdır.”

Psikolojik ve ruhsal yönden dua
Duanın çok yönlü psikolojik etkileri, gerek teorik gerekse tecrübi gözlemler seviyesinde açıklığa kavuşmuştur. Samimi inanç sürdüğü sürece, kişi üzerinde duanın etkisi kesin ve mutlaktır. Duanın gerçek etkisi dua fiiliyle teselli bulmadadır. Dua ile insan iradesi

4 0
paylaş
+2

@melikenrua Bence tek duamız cennet olmalı. Gerisi teferruat değil mi?

2 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.