+1

Fırat Nehri, Doğu Anadolu’dan doğ­duktan sonra Türkiye topraklarını geçer, Suriye ve Irak topraklarının Basra Körfezi­ne yakın yerde Dicle Nehri ile birleşerek Şattülarap adını alır. Basra Körfezi’ne dö­külür. Murat Nehri kaynağından hesap edildiği zaman uzunluğu 2700-2800 km. Fırat Nehri adını aldıktan sonraki boyu ba­zı kaynaklara göre 1700-2165 km. kadar­dır. Türkiye-Sureye sınırına kadar Murat Nehri kaynağından olan uzunluğu ise 1100 km’dir. Fırat Nehri’nin yağış alanı 2 125.500 km olup, Türkiye’nin en büyük kabul havzasına sahiptir. Karasu’dan daha uzun olan Murat Nehri, Keban yakınların­da birleştikten sonra Fırat adını alır. Fırat Nehri’nin genişliği ve derinliği çeşitlilik gös­terir. Bazı yerlerde akarsuyun genişliği 80-­100 m. olmasına rağmen bazı yerlerde yüzlerce metreyi bulur. Bazı yerlerde bir­kaç m. olan derinliği bazı yerlerde 5-8 m’ye ulaşır.

Fırat Nehri’nin rejime Türkiye’deki deki diğer akarsulara göre daha düzenlidir. Mart ile Haziran ayları arasında yavaş ya­vaş kabarır. Temmuz ile Ocak ayları ara­sında çekilmiş olmasına rağmen yine de bol su akıtır. Urfa’nın Birecik ilçesi köprü­sünde yapılan ölçmelerde, yıllık ortalama akım 830 m3/sn düşer.

Fırat, güney bölümünde ve sınırımız dışında dağlardan uzaklaşır. Babil yukarı- sındaki Musayip’de genişliği 250 m. iken su kaybı, nedeniyle daha aşağıda 50 m’ye iner. Derinliği ise 1 m’den az olur. Musayib’deki akım 4000 m3/sn’dir. Sonbaharda bu akım (Ekim’de) 400 m /sn. düşer.

Fırat Nehri’nin en büyük değerlerinden biri, elektrik enerjisi elde etmek imkanları­nın çokluğu, elverişli baraj yerlerinin bulun­masıdır. Fırat üzerindeki Keban Barajı, Türkiye, Ortadoğu ve Balkanların en bü­yük barajıdır.

1 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.