+3

Hasta epilepsi nöbeti geçirdiği sürece, hastaya hiçbir şekilde müdahale edilmemelidir. Hastanın ağzını açmak için dişlerinin arasına parmak, kaşık sokmaya çalışmak veya kasılmalara engel olmak için tutmak bastırmak ile hastaya zarar verebilir.

Normal şartlar altında atak kendiliğinden maksimum 1-2 dk içinde sonlanır. Eğer epileptik atak bu sürede sonlanmıyorsa hasta mutlaka hastaneye götürülmelidir. Hasta epilepsi nöbeti geçirdiği sırada sadece çevre faktörlerin ona zarar vermesini engellemek adına önlem almak gerekebilir.

• Hastanın nöbet geçirdiği sırada düşme ve kasılma gibi durumlarda etrafta hastaya zarar verebilecek keskin bir obje veya sert bir cisim varsa hasta o tehlikeden uzaklaştırılmalıdır.
• Kriz anında hastanın boğazını sıkan, sıkı bağlanmış kravat, eşarp gibi giysiler hastanın rahat nefes alabilmesi için gevşetilmelidir.
• Hastaya soğan, kolonya vb koklatmanın epilepsi nöbetlerinde tedavi edici hiçbir anlamı yoktur.
• Nöbet geçiren bir hastanın yakınları ya da çevresindeki insanlar tarafından kol ve bacaklarının tutulması, bastırarak kontrol altına alınmaya çalışılması omuz çıkığı oluşması gibi ortopedik sorunlara sebebiyet verebilir.
• Hasta kasılırken ağzını açmaya çalışmak; çene çıkığı, dişlerini kırma, açmaya çalışan kişinin parmaklarının hasta tarafından ısırılması, kanamaya sebep olma gibi pek çok olumsuzluklara sebebiyet verebilir.
• Kişi kendine geldikten sonra yorgunluk hissedebilir, geçici olarak bilinç kaybı, sersemlik durumu söz konusu olabilir. Bu yüzden hasta bir süre dinlendirilmelidir.

3 0
paylaş
+1

normal günlük yaşantısında ilaçlarını düzenli olarak almasını saglamalıyız . önemli olan nöbet sırasında ne yaplacak oldugu nöbet geçiren kişiye bir müdahalede bulunulmamlı sadece nöbet bitene kadara zarara görmesini engellemeliyz yere düştü ise başını yere vurmaması için yastık yada yumuşak bir kona bilir üstü faaln örtülmemeli bu sırada nöbetin bitmesi beklenmeli

1 0
paylaş
+1

Benim arkadaşım vardı sürekli nobet geçiriyordu. Doktor ise nobet geçirdiği zamanlarda dilinin ağzına kaçmaması için sağ tarafa yatırılması gerekir demişdi. Aynı zamanda hasta şokdaysa alnına avuç içiyle sert bi şekilde vurulması gerekiyormuş.

1 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.