+36

Adab-ı muaşeret ve görgü kuralları nelerdir ?

    -   Eğitim
36 0
38 yanıt   -  
+3

Adabı muaşeret ve görgü kuralları arasında büyüklere saygı göstermektir. Konu komşumun durumunu ve halini hatırını sormaktır.

3 0
paylaş
+3

Zorda kalanlara yardım etmek, yolda kalmışlara yardım etmek, öncelik durumlarına dikkat etmek, yemek kurallarına dikkat etmek, toplumsal kurallara uymak.

3 0
paylaş
+3

Ahlak ve adaba uygun şekilde çevreye rahatsızlık vermeden kendi halinde yaşamaktır. büyüklere karşı saygı küçüklere karşı hoşgörü gibi şeylerdir. görgü kuralları ise kişinin çevresine karşı göstermiş olduğu tavır konuşma gibi şeylerdir diye düşünüyorum ben.

3 0
paylaş
+2

İnsanlara karşı saygılı olmaktır aslında.Büyüklere saygı ve görgü kurallarını yerine getirmek.İnsanlara nasılsın demek,toplumsal kurallar ve genel olarak yasalaşmasa da toplum olarak uymamız gereken şeylerdir.

2 0
paylaş
+2

Koca bir kitabı nasıl döktüreyim ki buraya, hem de yarın akşam 21.00'e kadar. O nedenle sadece genel görgü kurallarından bazılarını yazacağım:
İletişimlerimizde hoşgörülü ve iyimser olmak,
Yerine ve zamanına uygun, kapsam dahilinde eleştiri yapmak,
Yaşına uygun olgunluğu göstermek,
Kıyafetlerimizin, mevkiimize, yere ve zamana uygun olmasını sağlamak,
Başkalarını rahatsız edecek davranışlardan kaçınmak,
Gerektiği zaman özür dilemeyi bilmek,
Verilen sözü tutmak,
Uygun olmayan el ve sözlü şakalardan kaçınmak,
Oturup kalkarken hareketlerimize özen göstermek,
Gerektiğinde teşekkür etmeyi bilmek,
...

2 0
paylaş
+2

Etrafındaki insanlara herhangi bir rahatsızlık vermeden saygı çerçevesi içerisinde yemek yiyen konuşan Kısacası duzgun hareketlere denir. Örneğin büyüklere saygılı olmak topluluk içinde kulaktan kulağa konuşmamak gibi.

2 0
paylaş
+2

Saygı çerçevesi içinde saygisizlik yapmamak özür dilemeyi bilmek tesekkur etmesini bilmek ve benzeri seyler

2 0
paylaş
+2

Her türlü görgü kuralıdır.Çocuk yaşta kazanılması gereken bir olgudur.Bu yüzden dikkat edilmesi gerekir.Malum gençler bu konularda geri kaldı.

2 0
paylaş
+2

Görgü kuralları arasında karşındakine hitaplarda özellikle bayanlara karşı nazik olmak, yolun sağından yürümek , hastaların ziyaretine gitmektir.

2 0
paylaş
+1

İki kişi konuşurken araya girilmez dinlemeyi öğrenmek gerekir. Empati önemli

1 0
paylaş
+1

Her türlü görgü kurallarının birleşmesi işte. Hangi birini sayalım şimdi. Görgü kurallarından ne biliyorsunuz onlar.

1 0
paylaş
+1

Baba sofraya oturmadan oturmamak büyük biri varsa ayağını uzatmamak küfür argo kelimelerle konuşmamak gibi benzeri hareketler

1 0
paylaş
+1

Maalesef bu görgü kuralları artık günümüzde pek fazla kalmadı artık büyüklere saygı denen bir şey günümüzde yoktur gençler büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atarlar Sere serpe otururlar ne görgü kalmıştır ne de adap kalmıştır Biz eskiden büyüklerimizin yanında bacak bacak üstüne bilem atamadık şimdiki gençler ise tam tersi.

1 0
paylaş
+1

Ilk olarak bu kurallar karşındaki insana olan saygını belli eder büyüklerinin yanında düzgün oturmak, yemek yerken konuşmamak ve ağzını sapirtmamak, bir kadın elini uzatmadan bir erkeğin elini uzatması gibi kurallar

1 0
paylaş
+2

Şuanki yaşadığımız zamanda hiç kalmamış birşey. Adabı muaşeret ve görgü kuralları arasında büyüklere saygılı davranmaktır. Ama şimdi dışarda toplu taşımalarda bakıyorum da saygı denen birşey kalmamış

2 0
paylaş
+2

Ağzın doluyken konuşmamak, ayran vs içerken hüpletmemek, yemek yerken ağzını şapırdatmamak, büyüklere karşı saygılı olmak bağırarak konuşmamak gibi daha birçok görgü kuralı unutulmaya yüz tuttu toplum olarak yozlaşmaya başladık

+2

toplum içinde yapılmaması gereken,ayıp olarak karşılanan kurallardır.yüksek sesle konuşmamak,büyüklere saygılı olmak,yemek yerken çevredekiler rahatsız etmemek bu kuralların içerisinde sayılabilir.

2 0
paylaş
+3

Toplumu oluşturan bireylerin uyması beklenen genel geçer kurallardır. Yazılı kural niteliği yoktur. Uzun yıllar içinde oluşmuş ve kabul görmüşlerdir. Müeyyidesi de toplum tarafından onaylanmamaktır.

3 0
paylaş
+2

Toplumda uzun zamandan beri süregelen uyulması da toplumca gerekli olan uyulmaması yaptırıma bağlı olmayan ancak uyulmadığın çevredeki insanlarca kınanan davranışların tamamıdır.

2 0
paylaş
+2

Bunu sevgili Kemal Sunalın sosyete şaban filminden öğrenebilir ve farkı görebilirsiniz.

2 0
paylaş
+1

adından da belli lduğu gibi adab , edeb , görgü , geçmişte geçmişten günümüze gelen ve büyüklerimizden öğrendiğimiz saygı sevgi ve görgü kurallarıdır örnekleyecek olursak bir odada büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atmamak veya bir sofrada büyük leren önce yemeğe başlamamak veya onları sofrada bekletmemek başka türlü örnekleyecek olursak bir toplantı veya davette karşımızdaki insanları rahatsız etmeyecek şekilde yemek yemek tir sofra kurallarını sofra edeblerini bilmek ve uygulamaktır .

1 0
paylaş
+3

Bu konuda birçok konuda bir sürü kural bulunuyor. Zorunluluğu olmayan ama bu kurullar saygı duymak ve diğer insanları önemsemek üzerine etkilidir. Terbiyeli, saygılı, nazik ve benzeri kişiler olmak için bu kurallara dikkat edilmelidir diye bilinir. Örneğin bazıları;
- Elde çatal, bıçak ve ağızda lokma varken konuşulmaz.
- Yiyecek servisi soldan yapılır, boş tabaklar sağdan alınır.
- Çorbanın dibini almak için tabak yatırılmaz.
- Çorbanın içine ekmek doğranmaz.
- Kaşık kenara bırakılırsa, yemeğin bitmesi anlamına gelir.
- Takım elbise ile birlikte ince çerçeveli, spor kıyafetle birlikte ise kalın çerçeveli gözlük kullanılmalıdır.
- Telefonu açan kişi kendini tanıtmalıdır.
- Telefonda ben sana dönerim yerine sizi sonra arayacağım denmelidir.

3 0
paylaş
3 yorum
+4

Adabı muaşeret ve görgü kuralları toplumu şekillendiren şeylerdir. Zorda darda kalanlara yardım etmek, misafire izzeti ikramda bulunmak, yemekte ağzını şapırdatmaktan yemek yemek gibi farklı kurallardır.

4 0
paylaş
+1

Yemek yerken,otururken ve telefonla konuşurken görgü kuralları vardır.

1 0
paylaş
+2

Sosyal ortamlarda olması gereken davranışlara adab-ı muaşeret veya görgü kuralları denir. Örneğin bir restoranda çatal bıçak kullanmak, büyüklerin sözünü kesmemek gibi şeyler sayılabilir.

2 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.