0

a) Nüfus mübadelesi(değişim/ etabli ) sorunu:
Bu sorun Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan bir sorundur.
Lozan antlaşmasına ; Türkiye"deki rumlarla, yunanistan"daki Türkler karşılıklı olarak yer değiştirecekti. (Batı Trakya"daki Türkler ile İstanbul"daki rumlar hariç )fakat Yunanistan istanbul"daki rumları mübadele kapsamı dışında tutmak ve İstanbul"da daha fazla Rum bırakmak isteyince Etabli anlaşmazlığı ortaya çıkmıştır.
Konu milletler cemiyeti"ne bağlı La haye Adalet divanı"na taşınmış , ancak sorun burada kesin olarak bir çözüme kavuşturulamamıştır.
tarafların karşılıklı olarak birbirlerinin mallarına el koyması sonucu savaşın eşiğine gelmesi üzerine, her iki taraf da bunun sıkıntılarını düşünerek anlaşma yoluna gitmiş ve ilk olarak 1926 yılın da Atina antlaşması ile sorunun bir kısmı çözümlenmiştir.
Yunan başkanı Venizelos, olası bir savaşın yunanistan"a getireceği sıkıntıları düşünerek tutumunu yumuşatmış ve 10 haziran 1930 yılın da Ankara ilin de iki ülke arasında Ahali mübadelesi anlaşması imzalanmıştır.
Bu anlaşma ile mübadele sorunu çözülmüş, sonrasın da venizelos"un Türkiye"ye yaptığı ziyaretle bu dostluk ilişkileri daha da pekişmiştir. Nitekim venizelos"un davetli olarak Türkiye"yi ziyaretine karşılık , Başbakan İsmet inönü de Ekim 1931 yılın da Türkiye cumhuriyeti adına Yunanistan"a iade-i zayaret gerçekleştirmiştir.
Nitekim bu dostluk, Türkiye"nin Milletler cemeyeti"ne üye olmasın da etkili olmuş, 3 şubat 1934 yılın da Balkan antantı"nın imzalanmasına ortam hazırlamıştır.
b)Fener rum patrikhanesi sorunu: Lozan barış konferası"ndan sonra Türkiye ile yunanistan arasında çıkan sorunlardan biri de patrikhane ile ilgili sorundur. Türkiye, 1924 yılın da başpapazlığa arapoğlu konstantin"in tayin edilmesinden rahatsız olmuş ve Arapoğlu konstantin"in mübadeleye tabi olduğunu belirtmiştir.
Yunanistan"ın duruma itirazı üzerine muhtelit mübadele komisyonu sorunu görüşmüş ve konstantin"in mübadeleye tabi olduğuna karar vermiştir. Bunun üzerine Yunanistan konuyu milletler cemiyeti ve La haye adalet divanı"na götürmek istemiş, ancak Türkiye bu organların bu konuda yetkisiz olduğunu ileri sürmüştür.
Sorun, konstantin"ih 19 Mayıs 1925 tarihin de görevden çekilmesiyle çözüme kavuşmuş ve yerine Vasil georgides seçilmiştir.
Türk-yunan ilişkileri aksamadan ve bozulmadan 1954 yılına kadar sürmüştür. Nitekim Yunan başkanı
Venizelos, 1934 yılın da Atatürk"ü Nobel barış ödülü"ne aday göstermiştir. Ancak ödül ingiliz bakan handersen"e verilmiştir.
Atatürk günümüz de de dünyanın en saygın devlet adamlarından birisi olarak kabul edilmektedir. 27 kasım 1978 tarihin de Birleşmiş milletler"e bağlı UNESCO ( dünya eğitim , bilim ve kültür örgütü) tarafından doğumunun 100. yılının tüm dünya ülkeleri tarafından kutlanması kararlaştırılmıştır. Türk - yunan ilişkileri 1954 yılın da Kıbrıs sorunu"nun ortaya çıkması ile bozulmuştur.

0 0
0 yorum - paylaş -

Özel bir cevabı görüntülemektesiniz, tüm cevapları görüntüleyin.

Arkadaşların Ahmetesor'da senden habersiz para kazanıyor olabilir.

para kazan