+1

Namık kemal hakkında bilgi?

Namık Kemal 1840 yılında Tekirdağ’da doğdu. Annesi vefat edince vali yardımcısı dedesi Abdüllatif Paşa’yla Afyonkarahisar, İstanbul ve Bulgaristan’a gitti. İstanbul’a döndüğünde çeşitli devlet kademelerinde görev aldı. Encümen-i Şuara toplantılarına katıldı. Kısa sürede de şairliği sanat çevrelerinde duyulmaya başlandı.

Namık Kemal, Şinasi’yle tanışarak sanata bakışı değişti ve yeni edebiyatın savunucularından oldu. Tasvir-i Efkâr gazetesinde yazan sanatçı, Şinasi yurt dışına gidince gazeteyi kendisi çıkarmaya başladı. Yeni Osmanlılar Cemiyetine girmesi sonucu Erzurum’a sürgüne gönderilmek istendi. Ama o, Ziya Paşa’yla Paris’e kaçtı. Oradan Londra’ya geçerek Hürriyet gazetesini çıkardılar. Şinasi konularda yazmaması şartıyla İstanbul’a geri döndü. İbret gazetesinde yazdıklarından dolayı Gelibolu, Magosa, Midilli, Rodos ve Sakız adalarına sürgüne gönderildi.

Namık Kemal 1888 yılında Sakız Adası’nda hayata gözlerini kapadı.

EDEBİ KİŞİLİĞİ | SANAT ANLAYIŞI

Namık Kemal, Türk edebiyatında “Vatan Şairi” olarak tanındı.
İlk dönemlerinde İslamcılık fikrine bağlı olan sanatçı, daha sonra Osmanlıcılık fikrinde karar kıldı.
Vatan, millet, hak, adalet, özgürlük temalarında şiirler yazan sanatçı, hiddet-i ifade ve şiddet-i ifade olarak adlandırılan coşkulu bir romantiktir.
“Sanat toplum içindir.” düşüncesiyle sahip olan sanatçı yazdıklarıyla topluma bir şeyler öğretmek istemiştir

3+ yıl   Kani-karahan   - Edebiyat
1 0
1 yanıt - paylaş
0

1840 yılında Tekirdağ da dünyaya gelen Namık Kemal Türk milliyetçiliğinin öncülerinden genç Osmanlı hareketi mensubu gazateci,şair,yazar ve devlet adamıydı.Asıl adi ise Mehmed Kemaldir.Namık adını kendine Eşref paşa vermiştir.Vatan şairi olarakta bilinir.1888 de yunanistanda vefat etmistir.

0 0
0 yorum - paylaş -

Özel bir cevabı görüntülemektesiniz, tüm cevapları görüntüleyin.

Arkadaşların Ahmetesor'da senden habersiz para kazanıyor olabilir.

para kazan