+2

Marketlerin Kurban Ortaklığı Geçersiz, Siz Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Doç Dr. Cenksu Üçer, yaptığı açıklamada marketlerde ortaklarınızı ve hayvanı bilmediğiniz için ve ortaklık yaptığımız kişilerin ibadet yerine ucuz et almak içinde katılıyor olabileceğinden dolayı ibadetinizin gerçekleşmeyeceğini bildirdi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Daha önce marketler aracılığı ile kurban aldınız veya almayı düşündünüz mü?

2 0
1 yanıt - paylaş
+1

Migros, A 101, CarrefourSA gibi marketler malum kurban kampanyası düzenliyor. Diyanete göre mantıklı gerekçelerle bu kurbanlıkların geçersiz olduğu dile getiriliyor ve bu görüşe şahsen katılıyorum.

Gerekçeler ise şöyle:
Kurban ibadetinin yerine gelmesi için;

1. Ortakların Hepsinin Müslüman Olma ve Allah Rızası için Kurban Kesme Niyetinde Olma Şartı.

Büyükbaş hayvanlar bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Bu ortakların hepsi Müslüman olup, her birinin, Allah rızası için kesilen kurbanlık hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir.

Marketlerden alınan kurbanlıklarda ortakların kim olduğu ve niyetinin ne olduğu bilinmiyor.

2. Hisselerin Yedide Birden Az Olmama Şartı

Her bir büyükbaş hayvana ortak olan kişilerin adına kesilen kurbanların hisseleri, yedide birden daha az olarak belirlenmemelidir.

Marketlerin kurban kolilerinde kg garantisi var. Yani ortak olduğunuz hayvan diğerlerine göre daha ağır veya daha hafif olsa da farketmez. Sizin alacağınız et miktarı belli. Hayvanın ağır olması durumunda, garanti edilen et miktarından sonra ortada kalan et, garanti edilen ağırlığın altında olan başka hayvan sahiplerinin kolilerine dağıtılıyor. Yani siz hayvanın yedide bir hissesinden daha az et almış oluyorsunuz.

3. Hayvanların Hisseleri Belirlenmeden Kesilmemesi Şartı

Vekaletle kurban kesen kuruluşların daha önce satın aldıkları hayvanları, hissedarlarını belirlemeden topluca kesmeleri caiz değildir.

Marketlerden aldığınız kurban kolilerinin içindeki etlerin hangi hayvana ait olduğunu bilmiyorsunuz. Kurban kesim yerine gidip hayvanınızın kesilmesini izleyemiyorsunuz. Kurbanınızın hangi kesim hanede saat kaçta kesildiği bilinmiyor. Böyle bir durumun olması başlı başına ibadetinizi zedeleyen bir durumdur. Marketlerde kurbanlar topluca kesilip daha sonra satılan koli miktarına göre paketleme işlemi yapılmaktadır. Yani “Bu kurbanı işte şu 7 kişi için kestik” diyebilecekleri bir sistem yoktur. Hayvanlar topluca kesilir, etler çeşitlerine göre ayrılır ve satılan koli miktarınca paketleme işlemi yapılır. Bu açıklamayı kurban kolisi satan her marketin afişinde görebilirsiniz. Bir hayvan kesilmeden önce kimin adına kesildiği açıklanmadığı için ve sizin hayvanınızın hangisi olduğu belli olmadığı için kurbanınız ibadet yerine geçmez.

4. Hayvanın Tüm Etleri Hayvan Sahibine Ulaştırılmalı

İlgili kuruluşlar, vekaletleri aldıkları kişiler adına kesecekleri hayvanların tüm etlerini hissedarlara ulaştırmalı, bunların bir kısmını et reyonlarında satmamaları veya belirlenen kg. üzerindeki et miktarlarını bir araya getirerek yeni bir hisse oluşturmamalıdırlar.

Diyanet açıkça fazla etleri sahiplerine vermelerini söylemesine rağmen marketler standart bir ağırlık belirleyip kurban satışı yapmaktadırlar. Fazla gelen etlerle yeni bir kurban kolisi yapılmakta ve bu koli sanki bir hayvana aitmiş gibi bir hisse olarak satılmaktadır.

1 0
0 yorum - paylaş -

Özel bir cevabı görüntülemektesiniz, tüm cevapları görüntüleyin.

Arkadaşların Ahmetesor'da senden habersiz para kazanıyor olabilir.

para kazan