5.0

Ebru

önce - diğer kategorisine Gürcan ekledi.
3 yorum    -   paylaş        

iyi puan

5

Eskiden beri yapılagelen Türk-İslam sanatının önemli dallarından biridir. Bir tekne içinde kitre ile yoğunlaştırılmış suyun üstünde, özel boyalarla oluşturulan desenlerin kağıda aktarılması ile elde edilir. Tablo, kitap cildi gibi alanlarda kullanılır. Bu desenlerin yanında ayrıca lale, gül gibi resimler de yapılabilmektedir.

5

Ebru sanatı benim ilgilendiğim bir sanat dalıdır. Ebru kitresi ile hazırlanan özel suyun üzerine yine özel ebru bayaları ile desen oluşturulması ile yapılır. Bu sanatta ince ve kalın uçlu bizler, tarak, fırça gibi malzemeler de kullanılır. Ebru çeşitleri ise; battal, bülbül yuvası, taraklı ebru, şal ebrusu, gelgit ebru gibi çeşitlerdir. Ebruya ilk başlayan kişilere battal ebrusu öğretilir. Ben en çok lale yapmayı seviyorum.

5

Ebru, müthiş bir sanattır. Türk İslam sanatlarının en ünlülerinden bir tanesidir. Ebruda kullanılan malzemeler tamamen ebru sanatına özeldir. Su dikdörtgen şeklinde bir kaba alınır ve bu suyun üstüne çeşitli desenler oluşturacak şekilde boya damlatılır, damlatılan bu boyalara şekil verilir. En sonda ise tamamen suya yapılan bu sanat eseri bir kağıda alınır. Ebru sanatıyla müthiş tablolar oluşturulur. Asla unutulmaması gereken bir sanattır.

Ebru ortalama puanı 5.0

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.