3.8

Taşlama

önce - diğer kategorisine mccilek ekledi.
5 yorum    -   paylaş        

iyi puan kötü puan

5

Taşlama dilimizde birkaç anlamda kullanılan bir sözcüktür.. işte o anlamlar: taşlamak işi.. sert madenleri aşındırıcı bir taşla parlatma ve yerine uymasını sağlama.. edebiyatta alaylı halk şiiri.. kapalı bir biçimde, dolaylı olarak söz söyleme, tariz.. hakaret.. taşa tutma..

5

Taşlama bir kimsenin bir yerin veya bir toplumun bozuk yönlerini eleştirmek amacıyla söylenen koşmalardır. Taşlamanın divan edebiyatındaki karşılığı Hiciv batı edebiyatındaki ise Satirdir. Taşlamalar Divan edebiyatında hicviye Batı edebiyatında satirik günümüz edebiyatından yergi adını alır. Önemli temsilcileri Kaygusuz Abdal, Kazak Abdal, Bayburtlu Zihni, Develili Seyrani, Sümmani, Rühsatı ve Dertlidir.

1

Toplumu bozuk yönlerini eleştirmek amacıyla söylenen koşmalardır.

5

Taşlama, Halk Edebiyatın'daki eleştiridir. Taşlamalarda bir yönetim, bir kişi veya bir yerin bozuk yönleri eleştirilir. Taşlama'nın Divan Edebiyatın'daki karşılığı ''Hiciv'', Batı Edebiyatın'daki karşılığı ise ''Satir''dir. Batı edebiyatındaki satirik şiirler de tıpkı taşlama gibi eleştiri amaçlı yazılan şiirlerdir. Taşlamalar kişilerin kendi fikirlerini sunması açısından çok değerlidirler.

3

Taşlama aslında edebiyata ait bir parça olmasına rağmen genel olarak da kullanılır. Taşlamanın anlamı birinin ya da bir konunun kötü yanlarını eleştirmek ve genellikle iyi olan hiçbir şeyden bahsetmemektir. Taşlama da yalnızca kötü şeyler anlatıldığı için adı taşlamadır bunun tam tersi olana da güzelleme denir

Taşlama ortalama puanı 3.8

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.