4.7

Diyarbakır Surları

önce - mekan kategorisine Bazoloji ekledi.
3 yorum    -   paylaş        

iyi puan

5

Diyarbakırda büyük öneme sahip olan Diyarbakır surları tam tamına 12 devlete ev sahipliği yapmıştır. Yapılış tarihi M.Ö. 4000 yıl önce huriler tarafından yapıldığı söylenmektedir. Dünyanın çin seddinden son en uzun duvari olarak geçmektedir ama dünyanın en uzun suru olarak bilinmektedir ve 2015 yılında UNESCO dünya mirası olarak seçilmiştir. Bu surların 4 adet kapısı ve 82 adet burcu bulunmaktadır bazı bölümleri düz olmayıp hayvan figürleri ve motifler bulunmaktadır. Bir çok devlete ait kitabeler bulunmaktadır ve Diyarbakırda en çok turistlerin uğradığı yerdir.

5

Diyarbakır surları tarihi açıdan ülkemizin güzel değerlerinden biridir. Çoğu tarihi güzelliklerimizin önemini ve değerini bilmediğimiz gibi bu dev surlarında değerini bilemiyoruz malesef yapıldığı tarihten bu yana ayakta durabilmesi mucize resmen.

4

Diyarbakır'da yaşayanların beden dedikleri yapıdır bu surlar 5 kilometre uzunluğunda 10 metre kadar yüksek en fazla 5 metrede geniştir bir çok uygarlık yeni burçlar olsun kendi tarihinden kendini tanıtacak bişeyler olsun bu surlara çizmişler özellikle en çok çizim yapan surlara Romalılar Bizanslılar Abbasiler dir günümüze kadar defalarca onarılmış ve günümüze kadar çok iyi şekilde gelmiştir fakat günümüzde biraz harap olmuş bazı çizimler silinmiştir

Diyarbakır Surları ortalama puanı 4.7

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.