4.7

Tekerleme

önce - diğer kategorisine Haticemirac ekledi.
10 yorum    -   paylaş        

iyi puan

5

Tekerleme genellikle Hani bir şeylerin şarkı müzik türü olarak Hani çocukken çok söylediğiniz şeylerden biridir diyebiliriz tekerlemelerin genellikle bir şeylerin veya ne bileyim hemen hemen akla gelecek her şeyle alakalı tekerleme söyler de küçükken

5

Ölçü uyak ses taklidi seni ve aliterasyon gibi ahenk unsurlarıyla ikileme ve yinelemelerden yararlanılarak anlamlı veya anlamsız sözlerin art arda siralanmasiyla oluşan söz kalipalridir. Amacı sasirtmak ve eglendirmek olan bir söz oyunudur.

4

Genelde çocukların.söyledigi bulmaca yada şarkı gibi şeylerle ifade edebiliriz.

5

Dişi kürkü yırtık kel kör kirpinin kürkünü alıp, erkek kürkü yırtık kel kör kirpinin kürküne mi yamayalım, yoksa erkek kürkü yırtık kel kör kirpinin kürkünü alıp da, dişi kürkü yırtık kel kör kirpinin kürküne mi yamayalım? Bu bir tekerlemedir.

paylaş - şikayet
5

Tekerlemeler herhangi bir konuya bağlı olmaksızın birbirini tutmayan duygu düşünce ve hayaller tezat abartma güldürü ve şaşırtmaya dayalı olarak şiir düzenine uydurularak sıralanır. Amacın şaşırtmak ve eğlendirmek olan tekerlemeler bunun için sözlerinin anlamı olmasına değil benzer seslerin peşpeşe yuvarlanmasınıa önem verir.

5

Tekerlemeler, çeşitli söz sanatlarından yararlanılarak söylenen, söylenmesi zor karışık anlamlı ve anlamsız yineleme ve tekrarlardan oluşan sözlerdir. Bu sözlerin söylenmesi zordur çünkü çok fazla ses tekrarı yapılır. Asonans ve aliterasyonlara sıkça başvurulur. Tekerlemelerden en ünlü olanı Zeki Müren'in yıllar önce söylediği o uzun ve karmaşık tekerlemedir.

5

Tekerleme birbirine yakın kelimelerin sürekli tekrar ettiği sözlerdir. Genellikle tekerlemeler söylenirken zorlanılır. İnsanlar kelimeleri yakın söylenişleri olduğu için bir noktada karıştırıp dilden farklı kelimeler çıktığı olabiliyor.

4

Tekerlemeler genellikle benzer ses ve hecelerden oluşan arka arkaya söylenen cümlelerdir. Örneğin benim bildiğim yalnızca bir tekerleme var. Ama onun bile tam olarak hatırlayamıyorum ve söyleyemiyorum. Birçok insan zaten zor tekerlemeleri kolayca söyleyemez. Zeki Müren tekerleme deyince akla gelen isimlerden biridir çünkü çok iyi tekerleme okurmuş.

5

Tekerleme birçok kelimenin art arda bir tonlama ile söylenmesine verilen isimdir. Bazı tekerlemeleri söylemek ise oldukça zordur. Kafiyeli söz dizinlerinden ibarettir.

Tekerleme ortalama puanı 4.7

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.