3.8

Hapis Hayatı Yaşayan Anne ve Çocukları

önce - diğer kategorisine Stcing ekledi.
5 yorum    -   paylaş        

iyi puan kötü puan

5

Türkiye'de yüzlerce 0-6 yaş arasında çocuk hapishanede yatan annelerinin yanında kalıyor. Bazı çocuklar doğumundan itibaren cezaevlerinde kalırken bazıları doğumundan kısa süre sonra bu ortamın içerisine giriyor. Annesi cezaevlerinde olan bu çocukları, dışarıdaki bir yakını isterse alıp evinde kalmasını sağlayabilir veya onlara bakacak kimse yoksa hapishanede ki annesi yanına alabilir. Eğer iki durumda gerçekleşmez ve annesi çocuğu istemezse devlet koruması alınıp çocuk yuvalarına yerleştirilirler. Çocuklarıyla beraber kalmak isteyen hapis yatan anneler dışarıda yakınları olsa bile, çocuklarını emzirmesi nedeniyle veya çocukların güvenliği için hapishane ortamına rağmen kendileriyle beraber olmasını istiyor.

Cezaevlerinde kalan mahkumlar, çocuk seslerinden rahatsız olduğu için çocuklu anneleri yakınlarında istemiyorlar ve onları dışlıyorlar. Bu durum yüzünden çocukların sürekli susturulması konuşmalarının önünde engel oluşturuyor ve konuşmayı daha geç öğreniyorlar yada hiç konuşmuyorlar

Cezaevlerinde beslenme en büyük sorunlardan biri özellikle annelerin yanında kalan çocuklar için. Bir çocuğun dengeli ve sağlıklı beslenmesi gerekirken hapishane koşullarında yaşayan çocuğun bir ekmek hakkı bile yok. Anneler kendi haklarına düşen ekmeği hem kendisi hem de çocuğu ile beraber yiyor.

Bazı zamanlarda dağıtılan tatlı, börek, meyve ve benzeri öğünlerinden çocuklar pay almıyor ve kendilerine özel çatal kaşık yerine büyüklere verilenleri kullanıyor.

5

Hapis hayatı yaşayan anneler çocuklarını da yanına alabiliyorlar. Fakat çocuklar da anneleri ile hapis hayatı yaşıyor bir nevi. İzlediğim belgeselde çocuklara hiçbir şekilde ayrıcalık tanınmıyordu. Ekmeği, yemeği, suyu bile anneye verilenden paylaştırıyorlar. Ayrıyetten başka bir şey verilmediği gibi bir de bahçeye bile çıkartılmıyorlardı. Okuldan hapse ömürleri öyle geçip gidiyor yavrucakların. Sanki kendileri de suçluymuş gibi yaşıyorlar hücrelerde. Çok kötü bir sistem gerçekten de. İçim parçalanmıştı.

1

Hapis hayatı yaşayan anne ve çocukları, benim her zaman üzüldüğüm ve düşündüğüm insanlardır. Genelde bu çocuklar, anne hapisteyken doğan çocuklardır. Bazı çocuklar ise anne bakımına muhtaç oldukları için annesinin isteğiyle hapse alınırlar. Bu çocuklar annelerinden ayrılmamış olurlar ama dışarıdaki güzelliklerden de bihaber olurlar.

3

Hapis hayatı yaşayan anne ve çocukların durumuna o kadar çok üzülüyorum ki. Çocukların tek suçu suçlu bir annenin evladı olarak dünyaya gelmek. Dört duvar arasında çocukluğunu geçirmek tramva etkisi yaratan bir olaydır. Dışarda yaşıtları oyun oynayıp, kahkahalar içinde koştururken onun gidebileceği tek yer havalandırma alanı.

Hapis Hayatı Yaşayan Anne ve Çocukları ortalama puanı 3.8

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.