4.4

Asit yağmurları

önce - diğer kategorisine Chnmct ekledi.
7 yorum    -   paylaş        

iyi puan kötü puan

5

Asit yağmurları fosil yakıtların yakılmasıyla oluşan yağmurlardır. Çok zararlı olduğu gibi bir insana her hangi bir temasında büyük yaralar açabilir veya kalıcı hasarlar verebilir

5

Asit yağmurları ve neden oldukları çevresel zararlar özellikle 1960'lardan itibaren dünya gündeminde yer almaya başlamıştır maalesef doğal koşullarda atmosferde bulunan karbondioksit atmosferde bulunan su buharı ile tepkimesi sonucu oluşan karbonat asit nedeni ile bir miktar asidik sözkonusudur yine atmosferde az miktarda bulunan amonyak ve Kalsiyum karbonat bileşenleri bu asitliği az da olsa nötral değiştirir bu sürecin gereğinden fazla asit oluşturan kimyasal maddelerin atmosfere salınması ile yetersiz kalması sonucu asidik koşullar baskın olur ve doğal su çevrimi ile Asit yağmurları oluşur. Bu asitler yalnızca yağmurlu değil karşıyız havadaki gazlar ve tanecikler yoluyla da yeryüzüne iniyor.

5

Nedeni Sanayi Devrim sonrası fosil yakıtların kullanımındaki artış ile beraber atıkların ve zararlı gazların yağmur bulutlarına karışıp yağmur olarak yeryüzüne düşüp yağması halidir. Baya zararlıdır ama insanlar ne yazık ki doğayı kirletmekten geri kalmıyor. Toprağın suyun yani deniz ve göllerin de dengesini bozuyor.

5

Asidik kimyasalların yağmur, kar gibi yeryüzüne düşmesidir. Kükürtdioksit ve karbondioksit gazların kimyasal dönüşümlerden sonra bulutlar tarafından emilmesi ile oluşurlar. Yeryüzü için zararlı olan bir yağış türüdür.

5

Asit yağmurları kısaca havada biriken karbondioksit, kükürtdioksit, azotdioksit gibi gazların yağmurla karışmasına asit yağmuru denir. Asit yağmurunun zararları ağaçların kuruması, göllerdeki yaşam dengesinin bozulması gibi zararları vardır.

5

Amazon ormanları gibi asit yagmurları vardır ve orda yasayan cok az canlı vardır

1

Asit yağmurları, özellikle fabrika bacalarından çıkan dumanların ve egzoz dumanını gibi gazların yüksek oranda havaya salınması ve bu gazların su buharı ile birleşerek bulutlarda depolanması, bulutlar bu yükleri taşımayacak hale geldiklerinde yoğunlaşarak yağmura dönmeleri şeklinde gerçekleşir. Asit yağmurları çok tahrip edici özelliklere sahiptir.

Asit yağmurları ortalama puanı 4.4

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.