4.4

Bayat ekmek

önce - ürün kategorisine bayzz ekledi.
27 yorum    -   paylaş        

iyi puan kötü puan

4

Çok tercih edilmez fakat midenin suyunu alır ve az yendiği için kilo almayı engeller bir de köfte harcı malzemesidir.

5

Tahıl unundan yapılmış hamurun ateşte sac üzerinde tandırda fırında pişmesiyle hazırlanan yiyeceğin 1 2 hafta gibi süre ide kuru ortamda bırakılmasıyla sert hali almasına denir

paylaş - şikayet
5

Tazeliğini kaybetmiş ekmeğe denir. Her türlü ekmek hemen tüketilmediği takdirde bayatlayabilir. Türk mutfağında bayat ekmeğin değerlendirilmesi için pek çok usul geliştirilmiştir. Kurutularak robottan geçirilebilir ve bu haliyle galeta unu gibi kullanılabilir mesela... Köftelere konulabilir...

Güzel bir diğer yöntem de bayat ekmeğin küp küp doğrandıktan sonra içine süt, yumurta ve sıvı yağ çırpılarak eklenmesi, ardından da azruya göre peynir, kaşar rendesi, pul biber, karabiber gibi malzemeler konularak teflon tavada ya da fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirlmesidir. Güzel bir kahvaltılık olabilir ya da beş çayları için uygun olabilir ortaya çıkan lezzet.

5

Genelde annelerimizin taze ekmek varken yedirdiği ekmek türüdür. Bu döngü hep böyledir. Bayat varsa taze sonra yenir. Çünkü önce bayat ekmek yenir ki ziyan olmasın. Tabi taze ekmek bayatlar o sırada onu düşünen olmaz. Galiba koca bir yılda sadece ramazan ayında taze ekmek yiyebiliyoruz. O da zaten ramazan pidesi diye galiba.

5

Bayat ekmek dünden veya önceki günden kalan bekledikçe yumuşayan ekmektir...Aslında bayat ekmeğin hazmı kolaydır ve midede çabuk sindirilir. O yüzden çoğu zaman bayat yerim.

5

Taze pişirilmiş ekmeğin tüketilmeden beklemesi ile ortaya çıkan,havadaki nem ile içerisindeki nemi kaybederek ileri safhada kuruyup sertleşmesine ve dağılmasına yol açan durumdur. Sağlık açısından az dinlenmiş ekmeğin tüketilmesi önerilmektedir.

5

Birkaç gün bekleyerek, tazeliğini yitiren ve ekmek kabının içerisinde sona kalan ekmektir. Islatıp birkaç dakika, önceden ısıtılmış, fırına verildiği takdirde, ilk alındığı andaki kadar taze olacaktır. Bayat diye ekmekleri atmamalıyız. Unutulmamalıdır ki; dünya üzerinde o ekmeği bulamayıp açlıktan ölen pekçok insan var. Bunun bilincinde olup ona göre davranalım. Ayrıca bayat ekmek, köftelerde kullanılabilir, tatlı olarak kullanılabilir, baharatlarla birlikte küp küp doğrayıp kızartılabilir çorbaların yanına servis etmek için

5

Bayat ekmek alındığında tüketilmeyen uzun süre bekleyince de bozulma emaresi gösteren ekmektir. Aileler buna çok dikkat etmelidir. Ekmek almadan önce evdeki ekmek durumlarını kontrol ederek, ekmek satın almalıdır. Ekmek nimet olduğu için israfı haramdır. Dünyada bir dünya insan açlıktan ölürken bizim ekmeği israf etmemiz bir nankörlük göstergesi, nimete saygısızlıktır. Nimet bir millete küserse eğer bir daha o millet nimet bulmak zorluk çeker, rızkı dar olur. Ben bir mülteci kampına gitmiştin. Irak savaşından kaçanlar orada kalıyordu. Çadırda yardımla yaşadıkları halde gelen ekmeklerin içini hamur diye atıp, dışını yediklerini görünce, onların niye bu hale geldikleri yönünde düşünmüştüm.

5

Yeni alınan taze ekmeğin bir iki gün sonra bayatlaması ile bayat ekmek olur. Bayat ekmekleri değerlendirmek için birçok çeşitli yemek vardır. Köfte yapılabilir, pizza yapılabilir, yumurtalı ekmek yapılabilir, birkaç malzemeyle karıştırılıp fırına verilebilir. Bu konuda birçok tarif vardır. Öğrenilip değerlendirilirse hem boşa gitmez hemde çok güzel bir yiyeceğiniz olur.

5

Bana bayat ekmek veya taz ekmek dıye şık sunsalar ben bayat ekmek derim çunku onları yemek daha cok hosuma gıdıyor

5

Evlerimizde sıklıkla kullandığımız bir gıda maddesidir. Çünkü milletçe kıtlık bilinci yükseğiz. Bu yüzden ekmeği bol bol alırız. Fazla ekmek de bayatlanor veya küflenit. Bu yüzden bqyatlayan ekmeklerden tost tatlı yumurtalı ekmek yaparız. Hatta bazen de kıymanın içine atarız. Köfteye normal harç ve galeta ucundan daha iyi oluyor sertleştiriyot. Ben Migros'tan bayat ekmeklerine yarı fiyatına alıyorum Çanakkale'de.

5

Bayat ekmek en fazla bir kaç gün sonra önce yumuşayan sonra da kuruyan ekmeği ifade eder. Bayatlamaya devam eden ekmek bir süre sonra küflenir. Bayatlama anında üzerine yumurta ve peynir konularak fırında pişirilerek değerlendirilebilir. Ya da köfte yapılabilir. Aksi halde boşa gidecektir ve küflü ekmeği hayvanlara vermek bile zararlıdır.

4

Bayat ekmek diye geçmemek gerektiğini düşünüyorum. Bayat ekmek ile köfte yapıldığında ayrı bir lezzet ve tat verdiğini büyüklerimizden fazlasıyla deneyimlediğimizi düşünüyorum.

5

kimse bilmez bayat ekmekle yapılan tostun o güzelim lezzetini :D

5

Kardeşim Bayat ekmeği herkes küçümser Ama şunu Unutmayın ki en iyi tost bayat ekmekle olandır çıtır çıtır olur yeğenim bir öğrenci adamız mecburen bayat ekmek kullanırız Çünkü öğrenci demek bayat ekmek kullanmak demek ne kadar gereksiz şeyler varsa Hepsini sıfırla indireceksiniz öğrenciyseniz konu çok saptı ama yapacak bir şey yok Hadi bay bay

3

Ekmekleri uzun süre tüketmediğimiz zaman bayatlamadurumu gerceklesir . Oysaki bu aşamaya gelmeden ekmek buzlukta saklanıp degerlenebilir. Bu sayede bayat ekmekleri cope atmanın onune gecilebilir.

5

Bayat ekmek şimdiki gençler tarafından pek sevilmeyen ve yenmeyen bir ekmeğin halidir fakat bunu bu şekilde iyan etmek çok Günahtır Çünkü sonuçta bu bir nimettir Eğer evdeki ekmeğiniz bayatladı ise bunu değerlendirmelisiniz Örneğin Sabahları tost yapılabilir veyahut köfte harcı olarak kullanabilir Yani bir şekilde tüketilmelidir bu ekmek Bayat deyip şin İçinden çıkılmaması gerekiyor.

5

Mide için çok sağlıklı olmasının yanında yenildiğinde ekonomiye katkıda bulunmak vardır... Bazen de bayat ekmeği tüketirsem şükreden ve nimete saygı gösteren kullardan olurum da hem maddi hem de manevi olarak zenginleşen kullardan olurum düşüncesi hakim kalbimde.
Bayat ekmek deyip geçme!
Unutma ne hazineler saklıdır harap viran yerlerde!

5

Bekleyen sertleşen ufalanan ekmektir. Bayat ekmekleri kızartıp sabah kahvaltısında tüketebilirsiniz yada tost olarak değerlendirebilirsiniz. Çorbalara ilave ederbilir köfte yapımında yada tatlı yapımında da tercih edebilirsiniz. Geri dönüşüm anlamında değerlendirilmeli çöpe atıp israf edilmemeli düşüncesindeyim

4

Bayat ekmek bırakmayı en aza indirmeliyiz. Yinede bayat kalıyorsa bunları değerlendirme yoluna gitmeliyiz. Hiç aklımıza bir şey gelmiyorsa bile çorbaya doğrayabiliriz. Kullanamıyorsak ise tavuk vs gibi hayvanlara verebiliriz. Bazı belediyeler çöp kutularının yanına ayrı olarak sadece bayat ekmek atılan kutular yerleştirdiler. Buralara atabiliriz. Siz en kolayını değil bilinçli olanı seçin.

4

Kare kare kesip fırına atıcaksın yanıcak kadar değil ama biraz kızarıp kuruyacak sonra yanına sımsıcak bir ezo gelin ya da domates çorbası içine atıcaksın çorbanın off çok güzel olur hemde bu şekilde bayat ekmeleri çöpe atmaktan israf etmekten kurtulmuş oluruz

1

Bir yorumdan toplam kaç bitti gibi değil ama ister istemez göz göre sol korner atışı sonrasında ceza alanı hemen içinden yerden ve ilginç fiziksel gerçekleri olur diye bir şey olabilir miyim bilmiyorum ama

3

Bayat ekmeğin içini köfte yapmada kullanabiliriz. Ayrıca fırına sürerekte bayat ekmeğin kıtırlaşmasını sağlayabiliriz. Üzerine bir de tereyağı ohhh mis.

5

Malesef genelde bayat ekmekleri atıyorum aslında annem onları tamamen kurutup rondodan geçiriyor ve köfte yaparken galeta yerine onu kullanıyor ama ben yapmıyorum, bu ara cam kenarına koyuyorum kuşlar gelip yiyor oğlumda çok mutlu oluyor =)

Bayat ekmek ortalama puanı 4.4

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.