2.7

Beşik Kertmesi

önce - diğer kategorisine Ormanci ekledi.
14 yorum    -   paylaş        

iyi puan kötü puan

1

Asla kabul edemeyeceğim çağ dışı bir gelenektir. Daha bebeklik çağında iki ailenin çocukları büyüyünce evlendirilmesine dayalı anlaşmasıdır. Bence kabul edilemez.

1

Cağ disi bir yaklasim. Yeni dogan kiz ile erkegi kerterler. Buyuyunce birbirleriyle evlendirirler.kesinlikle tavsip edilemez bir durum.

paylaş - şikayet
5

Besik kertmesi yeni dogan erkek ve kiz bebeklerini ilerde evlendirmek icin ailelerinin yaptigi bir adettir.Eski zamanlarda kullanilan bu adet aslinda pekde hos olmayan bir adettir.Henuz kendi kararlarini verecek yasta olmayan bebeklerin ilerideki hayatini cok etkileyebilecek bir cehalettir.

5

Beşik kertmesi genelde doğu ve güneydoğu bölgesinde yaygın olan bir gelenektir. Yeni doğan bebeklerin birbirleriyle henüz beşik çağındayken birbirleriyle evlenmelerinin uygun görüldüğü bir durumdur.

1

Eskiden kullanılan bir yöntemdir . 2 bebek doğduğunda derler ki siz ikiniz ileride evleneceksiniz. Bebeklerin de bundan haberi yoktur . Büyüyünce istemeseler dahş evlenmek zorunda kalırlar . Sonra neden şiddetli geçimsizlik oluyor , derler . Bir insanı istemediği biriyle evlendirmek cahilliktir . Her birey kendi eşini seçme hakkına sahiptir . Allah’tan günümüzde önemini yitirmiş bi adettir .

1

Beşik kertmesi, birbirini kardeş gibi gören arkadaş akrabaların ya da mal varlığının bölünmemesini isteyen kişiler tarafından çocukları daha bebek yaştayken birinin kız diğerinin erkek çocuğunu birbirleriyle evlendirmek için söz vermesi üzerine var olan bir gelenektir, şu dönemlerde yaygınlığını kaybetmiş olsa da hala bazı yerlerde vardır

2

Genelde Doğu ve Güneydoğuda olan bir adettir. İki bebeği daha beşikteyken birbirleriyle nişanlandırma işlemidir. Aileler kendi arasında evlendirme işlemini tamamlar sadece çocukların büyümesi kalır. Geri kafalılık maalesef günümümüzde de devam etmektedir.

1

Asla mantığı olmayan bir uygulamadır. Daha bebekken bir insanın evlenegi kişiyi başkasının tayin etmesi akla mantığa uyacak birşey değil. Ama hala buna benzer uygulamalar var. Halen bir çok insan kiminle evlenecegine kendisi karar veremiyor, büyükleri kimi münasip gördüyse onunla evleniyor. Akıl alır gibi değil. Herkes evleneceği kisiyi kendisi seçmeli.

paylaş - şikayet
4

genellikle eskilerde iki bebegi besik krtmesi yapilirdi. Iki kisi buyudugu zaman aileleri tarafindan evlendirirler

5

Beşik kertmesi daha çocuk dünyaya gelmeden iki aile arasında doğduklarında kızları ile oğullarını evlendirecekleri sözünü vermeleridir. Ayrıca 2002 yılında Olgun Şimşek ve Meltem Cumbulun baş rolde olduğu beşik kertmesi adlı bir dizi vardı. Beşik kertmesi dizisinde dabi biraderler en çok dikkat çeken karakterdi.

3

Beşik kertmesi yakın zamanlarda doğan bebekleri aileleri tarafından ılerde evlenmeleri için yapılan sözdür. Eskiden kırsal bölgelerde yapılırdı, ama belli olmaz belki hala devam eden köyler vardır. Bu konuyla ilgili çok çeşitli filmler çevrildi. Hatta birinde Emel Sayın ve Ediz Hun oynamıştır. Filmin adı Gulizardir.

paylaş - şikayet
1

Beşik kertmesi, günümüzde yavaş yavaş anlamını yitiren bir şeydir. Beşik kertmesi, hemen hemen aynı zamanda doğan yakın aile bebeklerinin daha beşikteyken birbirlerine verilmesidir. Bu bebekler beşik kertmesidirler ve büyüyüp evlilik yaşına geldiklerinde birbirleriyle evlenirler. Günümüzde bu uygulama doğu illerimiz dışında uygulanmamaktadır.

4

Baya eskilerde büyüklerimizin yaptığı bir şeydir yeni doğan iki bebekgin daha beşikteyken daha ileride evlenmeleri için yapılan bir nevi anlasma nişan gibi bişeydir ve günümüz varlığını çoğunlukla yitirmiş bişeydir bana göre ise çok saçma olan ve Berbat bir durumdur belki ileride başka kişileri sevecekler çocukken insanların kaderi çizilmezki tabiki son derece yanlış olan bir durumdu.

4

Hâlâ günümüzde kaldı mi bilmiyorum ama saçmalık ötesi birsey . Hiç doğru bulmuyorum.

Beşik Kertmesi ortalama puanı 2.7

1 çok kötü, 2 kötü, 3 orta, 4 iyi, 5 çok iyi.