0

İlk Türk devletlerinin yaşadıkları bölgelerin doğal sınırlarla korunması ve özellikle dış tehditlerin sürekli var olması, onların askerlik alanın da güçlü olmaların da son derece etkili olmuştur.
Türk toplumların da kadın-erkek herkes aynı zaman da birer askerdi. Türkler de bu anlayışa Ordu-mille anlayışı adı verilmiştir. Bu nedenle İslam öncesi Türk devletlerin de paralı askerlik görülmemiştir.
Türk tarihin de ilk düzenli ordu Hun hükümdarı Mete han tarafından kurulmuştur.
Bu dönem de ayrıca orduda ilk kez "Onlu sistem " uygulanmış , ayrıca Mete han "ıslıklı ok"u bulmuştur.
Ordu komutanlarına Tarkan, subaşı, böri ya da noyan adı verilmiştir.
Savaşlar da düşmanın durumunu öğrenmek için "yelme " adı verilen keşif kolları bulundurulmuş olup; savaş taktiği olarak ise Turan (Hilal /kapan) taktiği kullanılmıştır. ( Bu savaş taktiğinin bir diğer adı da Sahte Ricat (Geri çekilme ) olarak kabul edilir.
Türkler , at unsuru ve savaşçılık özelliklerine bağlı olarak yaşadıkları çağın en güçlü ordularını kurmuşlardır. Bu yüzden ilk Türk devletlerin de en az değişime uğrayan alan ordu teşkilatı (askerlik ) olmuştur. Ordudaki askerlerin giydiği ve genellikle hayvan postundan yapılmış olan başlığa ise tolga ya da börk adı verilmiştir.
Daha çok ok,yay , mızrak, kılıç, süngü , kalkan , kama, gürz gibi silahları kullanan Türkler, tarihsel süreçte diğer toplumları da en çok askeri alanda etkilemişlerdir.

0 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.