+3

Hatırladığım coğrafi bilgilere göre; sıcaklık ile yükseklik arasında ters orantı vardır. O yüzden yükseklik arttıkça sıcaklık düşer.Bunun sonucunda da sıcaklığının düşmesi ile birlikte dağların yüksek yamaçlarında var olan karlar düşük sıcaklıkta gelen güneş ışınlarının etkisini çok fazla. Tabii burada iklim koşullarını ve mevsimleri de hesaba katmak gerekir. Çünkü her ne kadar dağların yüksek zirveleri sıcaklık olarak düşük olsada ,mevsim normallerinde sıcaklık yükseldiği zaman dağların yüksek kesimlerindeki karlarda kış aylarına göre daha yüksek ısıya maruz kalacağı için karlar yaz aylarında büyük çoğunlukla erir.

3 0
paylaş
+1

Dağların zirveleri güneşe daha yakın olduğu halde çoğunda yazın bile karların erimemesinin nedeni basittir.. Güneş ışınları önce yeryüzüne iner ve ısınan hava genleşir kuralı gereği ardından yükselir.. Bu yüzden alçak seviyeler yükseklerden daha sıcaktır.. Sıcaklık her 200 metrede 1 derece düşer.. Örneğin yerdeki sıcaklık 20 derece olsun.. Ancak 2 bin 800 metre yükseklikteki bir dağın zirvesine çıkıldığında sıcaklık 6 dereceye düşecektir.. Karların kolayca erimemesinin nedeni de budur..

1 0
paylaş
+2

Hava basıncı yükseklerde daha azdır. Alcaklarda daha yüksektir. Dolayısıyla , alçaklar sıcak yuksekler daha soğuktur. Ondan erimez kâr.Gec erir yani.

2 0
paylaş

Aradığın bilgi, eğlence ve arkadaşlar burada.